Адвокатът на компанията OneCoin - признат за виновен от американските магистрати.

Щатският юрист е обвинен за участието си в измамата с криптовалути на компанията, собственост на българката Ружа Игнатова. OneCoin натрупала милиарди от заблудени инвеститори, които били убедени, че купуват несъществуваща виртуална валута.

Американският адвокат на OneCoin - Марк Скот помогнал в осъществяването на измамната схема. Занимавал се е с това да се прокарат близо 400 милиона долара извън територията на САЩ и упорито работил за това да се скрие истинската собственост и изворът на финансиране за мнимата фирма.

Според обвинението юристът успял да спечели 50 милиона долара от цялата схема.

Защитата на Скот тръгнала по линията, че адвокатът не е знаел, че криптовалутата всъщност няма стойност, обясняват от BBC. Той просто си вършил работата, дадена му от сънародничката ни РУжа Игнатова.

Братът на Ружа – пред 90-годишна присъда? А тя... харчи си парите!

Самата “бизнесдама” в момента е потънала вдън земя. В ареста се намира нейният брат - Константин Игнатов. Преди няколко седмици стана ясно, че той може да получи до 90 години затвор за участието си в схемата. Българката Ружа пък все още се издирва.

Прокуратурата в Ню Йорк отхвърли доводите на защитата на американския адвокат. Скот е признат за виновен.

Според разследването чрез измамата са спечелени над 4 милиарда долара. OneCoin е базирана в България, но тя продължава да действа и отхвърля да е участвала в каквито и да било нередности,