Сръбският премиер Ана Бърнабич бе в челните редици на днешния гей парад в Белград, организиран под мотото "За промяна", който завърши с обръщение на организаторите и на техни гости на Площада на републиката, съобщават сръбските медии. Парадът премина мирно и без инциденти.

Шествието със знамена с цветовете на дъгата, шарени балони и транспаранти с надписи "За промяна", премина през центъра на Белград. Мнозина се приближаваха до премиерката, която не крие, че е лезбийка, за да се ръкуват и да се снимат с нея.

Дори краткотрайният, но силен дъжд не уплаши участниците в парада. На всеки пет метра имаше полицай и в момента, когато един мъж се развика и тръгна към колоната, полицията реагира незабавно и го отведе преди да е стигнал до участниците в парада.

Един от организаторите на парада Горан Милетич заяви, че тази година е била историческа, защото за първи път е открит Прайд инфо център, който вече 20 дни функционира без проблеми, както и че тази година присъстват най-голям брой представители на правителството и, според оценките, най-много участници.

Освен Ана Бърнабич, в парада участваха министрите Зоран Джорджевич и Бранко Ружич, както и кметът на Белград Синиша Мали, лидерът на Либерално-демократическата партия Чедомир Йованович със съпругата си, актрисата Миряна Каранович и писателката Биляна Сърблянович.

Парадът бе открит от фолк певицата Йелена Карлеуша и бе закрит от посланика на холандския гей парад Ханс Ванховен, който каза, че Сърбия напредва в областта на зачитане на правата на ЛГБТ общността. Той специално изтъкна присъствието на премиерката на парада и посочи, че това е много смело от нейна страна.

Горан Милетич каза, че следващият гей парад ще се състои догодина по същото време, в седмицата между 10 и 16 септември и че очаква повече участници от днес, когато според него са били около хиляда души.

Същевременно край църквата "Свети Марко" се събраха група противници на гей парада с икони и транспаранти. Те заявиха, че след като гей парадът приключи, ще отидат на Площада на републиката да го "прикадят".