Гръцкото министерство на външните работи заявява, че "турските провокации подкопават стабилността на региона в един решаващ момент и демонстрират отсъствието на правни аргументи на Турция", съобщава "Ефимерида тон синдактон".

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че "безразсъдното поведение на Гърция и на Република Кипър по отношение на проучванията за въглеводороди в Източното Средиземноморие представлява заплаха и риск преди всичко за тях самите" и че "Турция е решена да се възползва от правата си, които произтичат от международното право, по отношение на Егейско море, но и на кипърския въпрос".

Гръцкото външно министерство казва, че няма да се остави да бъде въвлечено в "пристъпите на агресивна реторика на съседната страна" и "ще продължи в сътрудничество със съюзниците и партньорите си да защитава международното право и неотменимите си права".

Турция оспорва обхвата на изключителната икономическа зона на Кипър и на Гърция в Източното Средиземноморие, както и правото на Гърция да разшири териториалните си води в Егейско море до 12 морски мили, припомня БТА.