Социалистите в Европейския парламент обявиха, че са шокирани от разкритията за продажба на български паспорти на чужденци и настояха за пълното им разследване.

"Обвиненията, че високопоставени български политици са замесени в незаконната продажба на хиляди паспорти на чужденци за 5000 евро, са шокиращи", заяви заместник-председателят на парламентарната група Йозеф Вейденхолцер днес.

Според евродепутата от Австрия скандалът не само ще застраши сигурността на ЕС, тъй като чрез българските паспорти чужденците получават право да живеят и работят на територията на Съюза, но и руши доверието на гражданите в Общността.

В съобщението на Евросоциалистите поименно се назовават вицепремиерите Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева, както и евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев, като "въвлечени в скандала".

Групата на социалистите, която е втората по численост в Европарламента след тази на Европейската народна партия, призовава Европейската комисия и парламентът да се занимаят с проверка на обвиненията, а Комисията да започне и разследване по разкритията.

Според тях случаят е особено шокиращ, тъй като засяга действащи лица от управлението на България.

Членът на ръководството на групата Петер Нидермюлер от Унгария коментира, че е "депресиращо, че страните, които говорят най-силно против мигрантите и бежанците, стават много тихи, когато те харчат големи суми пари".

Европейската комисия подготвя доклад, който изследва практиките за даване на европейско гражданство на чужденци. Очаква се той да бъде публикуван преди края на годината. Негов акцент обаче ще бъдат схемите за предоставяне на гражданство срещу инвестиции, а не незаконните схеми за издаване на червени паспорти.

До момента Европейската комисия не е коментирала информацията за схемата в Държавната агенция за българите в чужбина, вследствие на която директорът й Петър Харалампиев, главният секретар Красимир Томов и още двама служители са арестувани.

Излизащото в Брюксел издание "Юрактив" цитира днес имената на няколко български граждани, които са подали сигнали за схемата в Европейската комисия, за да ги разследва.

Според европейското право политиката за получаване на гражданство е отговорност на властите в държавите членки. Европейската комисия няма правомощия по определяне на реда и взетите решения по режима на предоставяне на гражданство.