Европейският парламент призова унгарските власти да екстрадират бившия македонски премиер Никола Груевски в неговата страна. Евродепутатите приеха днес две поправки в резолюция за напредъка на Република Македония по пътя й към ЕС, в които се иска от Унгария да екстрадира бившия македонски премиер Никола Груевски, съобщи МИА.

Груевски избяга в Унгария на 13 ноември, след като македонското правосъдие издаде заповед за ареста му, за да изтърпи присъда от две години затвор за злоупотреба с влияние за купуването на луксозен автомобил, предава БТА.

Групите на социалдемократите и зелените преди няколко дни внесоха отделни поправки в резолюцията за Р Македония, но имаше опасения, че поправката на зелените няма да бъде приета заради по-острия език. В поправката, внесена от евродепутатката от зелените Юдит Саргентини, освен че се иска екстрадицията на Груевски, се казва, че той е избягал от Македония с дипломатическа помощ от Унгария, за да избегне затвора и тази стъпка е акт на предизвикателство към съдебната система и правовия ред в страната.

Резолюцията на докладчика Иво Вайгъл бе приета днес с 470 гласа "за" и 116 "против".