Експерименти със съкратена работна седмица, бяха провеждани и по-рано, но в Нова Зеландия Perpetual Guardian стана първата компания в света, която изцяло премина към 4-дневна работна седмица. 


Сега служителите й работят не по 37,5 часа, а 30 часа седмично, без да са загубили нищо от заплатите си. 

Учени установиха защо хората над 40 години не бива да работят повече от 3 дни седмично

Решението за преминаване към новия режим било предшествано от сериозна подготвителна работа. През пролетта на 2018 г. Perpetual Guardian, след като получила подкрепата на Технологичния университет в Окланд, провела проучване, за да разбере колко оправдана ще бъде тази стъпка.

Андрю Барнс, основател на Perpetual Guardian, Снимка: © Instagram/perpetualguardian

"Когато започнахме, хората не вярваха, че могат да вършат цялата работа за четири дни. В резултат на това те не само се научиха да работят по-бързо, но и започнаха да го правят много по-ефективно," казва Андрю Барнс, основател на Perpetual Guardian 

В началото двумесечен експеримент показал, че при преминаването към 4-дневна работна седмица нивото на стрес на персонала е намаляло от 45% на 38%, докато показателите „баланс между работата и личния живот” са се увеличили от 54% на 78%. 

Снимка: © Instagram/perpetualguardian

През ноември миналата година Perpetual Guardian напълно преминала към четиридневен работен цикъл. Служителите на компанията твърдят, че допълнителен почивен ден се използва както за обикновен отдих, така и за дейности, за които нямат достатъчно време през делничните дни: например, те се срещат с родителите си или се занимават със спорт и обучение. 

"Времето дойде. Нашата задача е да заинтересуваме колкото се може повече работодатели. Те ще бъдат шокирани от промените, които ще се случат с персонала", уверен е Андрю Барнс.

Експериментът с Perpetual Guardian бе наблюдаван внимателно в цял свят. По стъпките на новозеландската компания, вече тръгна  базираната във Великобритания организация за финансиране на научни изследвания, Wellcome Trust. В момента тя обмисля възможността за прехвърляне на 800 служители от главния ѝ офис на четиридневна работна седмица.

Общо над 350 компании от 28 страни вече са подали молба за Perpetual Guardian за методологични препоръки, как да въведат 4-дневния седмичен работен цикъл.