Нови европейски данъци, повече програми за младите и мегаплан за Африка бяха основните обещания, които водещите кандидати на европейските партии за евроизборите направиха по време на единствения дебат, излъчван на живо в Европа снощи.

Шестима от претендентите за следващ председател на Европейската комисия, излъчени от най-големите европейски партии - Манфред Вебер от ЕНП, Франс Тимерманс от ПЕС, Маргрете Вестагер от либералите от АЛДЕ, Ска Келер от Зелените, водачът на Консерваторите и реформистите Ян Захрадил и Нико Куе от Европейската левица, премериха сили в телевизионен дебат от Брюксел, излъчван от Евровизия в 12 държави и гледан от още около 45 000 души в социалните мрежи.

Водещият кандидат на социалистите Франс Тимерманс се обяви за европейски данък върху керосина и за облагането на фирмите с данък въглеродни емисии като част от мерките за справяне с климатичните промени. Тимерманс подкрепи либералите, че трябва да се сложи минимален праг за корпоративния данък, за да не се създават данъчни убежища в Европа.

Маргрете Вестагер от либералите получи подкрепа от водещите кандидати и за въвеждане на облагане на компаниите в цифровата сфера, които сега плащат по-малко от останалите бизнеси. Основните кандидати обаче се разминаха във вижданията си къде ще отиват събраните налози като консерваторът Ян Захрадил настоява те да влизат в бюджетите на страните, в които работят дигиталните компании, докато социалистите и либералите смятат, че те трябва да се вливат в европейския бюджет.

Либералите се обявиха за легализиране на миграцията, крайната левица вижда в нея шанс за възраждането на Европа, докато консерваторите държат миграцията да се остави на националните власти, а ЕС да се бори само трафикантите. Социалистите призовават за повече солидарност между страните членки и за съчувствие към мигрантите. Тимерманс предупреди централноевропейските страни, че ако продължат да отказват съдействие, границите в Европа ще се върнат.

Кандидатите за шеф на Еврокомисията предложиха различни стратегии за по-добър живот на европейците, като либералите и социалистите залагат на минимална заплата, която според Тимерманс трябва да е 60% от средната в съответната държава, докато ЕНП ще работи за засилване на икономиката, за да се вдигнат доходите. Социалистите предлагат европейската програма за студентски обмен “Еразъм” да бъде предлагана на всички младежи, за да трупат опит и впечатления. Ска Келер от името на Зелените се обяви за задължителност на програмите за младежка заетост във всички еврочленки.

От претендентите на шестте европейски партии за шеф на Еврокомисията само Манфред Вебер заяви, желание за безусловно партньорство със САЩ, докато останалите коментираха враждебното отношение на президента Доналд Тръмп към ЕС и заявиха,  че не биха допуснали американски ГМО храни на европейския пазар, за да угодят на САЩ. Тимерманс предупреди, че Путин е не по-малко опасен за Европа от Тръмп и че само обединена Европа може да им противостои.

По политиките за климата позицията на социалисти, либерали и на левицата отново се оказа близка в амбицията да се действа бързо и с наличните. инструменти, докато ЕНП иска да се напредва постъпателно, за да не пострадат бизнесът и най-бедните, които ще бъдат засегнати от мерките. Това даде повод на водещия кандидат на социалистите да предложи следизборно партньорство в Европарламента на Зелените и крайната левица за съставяне на парламентарно мнозинство.

Кандидатът на ЕНП за шеф на Еврокомисията Манфред Вебер заяви, че решението на проблема е затягане на границите и финансов план за Африка. Ако оглави Комисията, Вебер ще назначи нарочен еврокомисар за Африка. Той ще отговаря за изпълнението на мега хуманитарна и финансова операция на континента, която да създаде възможност на хората там да намерят препитание, вместо да го търсят в Европа.