За потенциална заплаха 40 милиона икономически мигранти от Африка да се насочат към Европейския съюз е бил предупреден премиерът Бойко Борисов на официалните му разговори в Мароко. В лекцията си пред Кралската дипломатическа академия в Рабат той очерта усилията на страната ни да опази външната граница на съюза и ролята на споразумението с Турция, предаде БНР.

Борисов заяви, че не може само Европа да носи последствията от тежкото икономическо положение в Африка.

"Европейският съюз взема решение за 20+20 млрд. да подпомагаме страните в Африка. И е правилно. Единственият начин да не тръгнат тези 40 милиона, за които днес ме предупредиха - рязко трябва да се сложи черта. Хората в Африка да останат, да работят, да си повдигнат брутния вътрешен продукт. Наготово няма как да стане. А и да дойдат 40 милиона, накрая ще се счупи Европа. Затова трябва да се инвестира много - в квалификация, в подготовка, в образование, в намаляване на раждаемостта," каза Борисов.

Кризата между Русия и Украйна е изключителна заплаха за България, заяви още Борисов. Той за първи път коментира кризата в Азовско море, като беше категоричен, че тя може да прерасне в регионален конфликт, сравним с този в бивша Югославия. Българската страна ще бъде засегната, най-вече по отношение на енергийните си газови проекти, от които обаче не може да се откаже.

Премиерът изрази надежда да бъдат освободени украинските моряци и кораби и конфликтът да не се разгърне.

Борисов каза още, че “руският президент Путин не е човек, с когото трябва да се шегуваш на тема война”.

"Да, вярно, в Украйна наближават избори, само че руският президент не е човек, с който трябва да шегуваш и то на тема война, на тема военен конфликт", подчерта Борисов и допълни, че е притеснен, защото той много добре им знае характерите. Премиерът каза още, че много се ядосва, защото бизнес партньорството в момента е изключително важно за България. Затова, според него, подобни конфликти не само не помагат, но и вредят на тези отношения.

Бойко Борисов припомни, че преди време е имало провокация с "убит" украински журналист, което е съвпаднало с посещението му в Москва и тогава се е чудил какво да каже по темата. В крайна сметка тази история се оказа шега и сценка, заради която от Европа са се разсърдили много на Украйна. А според Борисов с подобни неща шега не бива да се правят.

Премиерът не приема позицията на Белия дом да се спре проектът за газопровод Северен поток, защото това означава, че трябва да се спре и Турски поток.