Животът на пенсионерите може да се окаже изключително труден, особено в страни, в които няма добра пенсионна политика. Така възрастните хора се изправят пред редица предизвикателства и живеят на ръба на оцеляването, принудени да се справят с високите разходи за лекарства, сметки и храна.

Описанието по-горе е нещо, в което мнозина български пенсионери ще се припознаят, но изглежда положението не е такова само у нас. В Япония животът на възрастните хора също се оказва толкова труден, но пенсионерите са намерили решение - извършват дребни престъпления и прекарват старините си зад решетките.

Япония отчита изключително голям ръст на престъпленията, извършени от възрастни хора - през последните 20 години броят на криминалните дейния, които са дело на хора на възраст над 65 години расте все повече.

69-годишният Тошио Таката нарушава закона няколко пъти, а причината за това е, че пенсионерът е изключително беден. Искал място, на което да живее без пари, пък дори и това да се окажело затвора.

"Достигнах пенсионна възраст и парите ми свършиха. Затова ми хрумна - може да живея безплатно зад решетките!", разказва мъжът пред BBC.

И така Тошио решил да открадне велосипед. Придвижил се с него директно до полицейското управление и се предал на властите. В Япония кражбата се наказва сериозно и така Тошио получил присъда от една година лишаване от свобода.

Тошио не изглеждал като затворник - дребен, хърбав старец, който обичал да се кикоти и изобщо не изглеждал като заплаха за обществения ред и сигурност. Когато, обаче, бил пуснат на свобода, след като излежал присъдата си, 69-годишният старец бил отново оставен на произвола на съдбата. Затова решил да се върне в мястото, превърнало се в негов дом.

Решил да бъде по-сериозен. Взел нож и заплашил група жени в парка. Това било достатъчно, за да осигури на Тошио по-дълготраен престой зад решетките и така дядото получил присъда от 8 години.

"Нямах абсолютно никакво намерение да нараня когото и да било. Просто им показах един нож и се надявах, че някоя от тях ще се уплаши достатъчно, за да се обади в полицията. Така и стана", разказва още Тошио.

Дали му харесва да е затворен между четири стени? Има си позитиви от това да си в затвора, особено когато нямаш пукната пара. За щастие, обаче, Тошио продължава да получава пенсията си, макар и да е в затвора. Така, докато излежава присъдата си, 69-годишният мъж успява и да спестява. Когато излезе на свобода, Тошио ще има достатъчно пари, за да подреди малко живота си.

Японецът е само един от примерите на нарастващата престъпност сред възрастните хора в страната. През 1997 г. само 1 на всеки 20 престъпления е извършено от хора на възраст над  65 години. Сега, обаче, всяко пето криминално деяние е дело на пенсионер. Според статистиката осъдените през 2016 година са били 2500, а повече от една трета от тях са били със доста сериозно криминално досие - над 5 извършени престъпления.

70-годишната японка Кейко също е избрала живота зад решетките. Самата тя разказва, че не се разбирала със съпруга си, нямала при кого и къде да отиде и единствената и възможност била кражбата. Самата тя споделя, че престъпления извършват дори пенсионери, които не могат даже да ходят. Причината е, че просто не могат да се издържат, не могат дори да се прехранват.

Според направени изчисления в доклад средният доход на един пенсионер в Япония е около 7 000 долара годишно, което не успява да покрие разходите за здраве, наем, сметки и храна. Така възрастните жители на страната на изгряващото слънце потъват в дългове и са принудени да намерят друг начин, пък било то и незаконен.

Проучванията сочат, че много от пенсионерите в Япония извършват и самоубийства от отчаяние. Това е един радикален начин да се справят както с бедността, така и със самотата си.