Деветгодишно момче беше спасено живо изпод развалините на срутилия се 8-етажен блок в истанбулския квартал Картал.

Детето е било спасено 9 часа след началото на спасителната операция, съобщиха от правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД), която ръководи спасителните действия.

Валията на Истанбул Али Йерликая разказа, че спасителите през цялото време са разговаряли с малкия Мухамет Алемдар, докато той се намирал под развалините.

Спасители сега са в контакт с малко момиче на име Хайва, което е блокирано под руините, съобщи малко по-късно Али Йерликая. Детето разговаря със спасителите, каза Йерликая пред репортери на мястото на трагедията. "Дай Боже, днес да я спасим", пожела той.

Най-малко трима души са загинали при рухването на сградата - две от жертвите са жени - на 33 и 45 години, а самоличността на третия загинал е неизвестна.

Общият брой на спасените хора е 12, беше съобщено по-рано. Те са настанени в болницата в Картал - най-голямата държавна болница в азиатския район на мегаполиса Истанбул. Сред тях има едно момиче на 13 години. Останалите са на възраст между 23 и 75 години. Петима са мъже, а останалите - жени. Състоянието на трима се преценява като тежко.

Смята се, че има още затрупани под руините хора, но поради наложената медийна забрана не е известно какъв е техният брой, пише БТА.

Спасителните работи продължават.