Повече от ¼ от европейците биха предпочели важните политически решения за страните им да се вземат от изкуствен интелект отколкото от самите политици. Това сочи изследването, проведено от испански учени, пише Futurism.

Идеята одобриха 43% от холандците, 25% от французите и 30% от хората в Германия, Ирландия, Италия и Великобритания.

70% от европейците обаче смятат, че изкуственият интелект и развитието на роботиката могат само да навредят на обществото.

Проучването е направено във връзка с все по-автоматизираното производство и загубата на работни места, причинена от развитието на изкуствения интелект. Според учените хората, които предпочитат машините като лидери са мотивирани от генералното си недоволство към политиците, а не от доверието в технологиите.

“Тези нагласи се базират на нарастващото недоволство на хората към управляващите”, твърди Диего Рубио, началник на центъра за изследвания.

Европейците очакват техните правителства да гласуват нови закони и данъци, които да ограничат автоматизацията на труда и да предпазят работните места, дори това да означава бавен икономически прогрес, коментира Рубио.