На Марк Дейвид Чапман, затворник в затвора със строг режим в американския град Атикус, Ню Йорк, който застреля Джон Ленън преди 38 години, беше отказано предсрочно освобождаване. Това беше единадесетият път, когато той чу такова съдебно решение.

Според в. "Ню Йорк Daily News" съветът за условно освобождаване на 19 август е отхвърлил жалбата на Чапман. Той, както и преди, се смята за опасен за обществото.

По-рано въпросът за условно освобождаване беше повдигнат през 2018 г. Тогава в заключението на комисията беше отбелязано, че е невъзможно освобождаването на Чапман, тъй като това не само би било „несъвместимо с благополучието и сигурността на обществото“, но и „ще накърни спазването на закона“, „ще обезцени сериозния характер на престъплението“.

Сега Чапман ще прекара поне още две години зад решетките и едва през 2022 г. отново ще има право на предсрочно освобождаване.

Припомняме, че Марк Дейвид Чапман стреля четири пъти в лидера на "Бийтълс", излизащ от лимузината си на 8 декември 1980 г., когато той и съпругата му Йоко Оно се връщаха у дома от студиото, където записваха албума Walking on Thin Ice.