Президентът на САЩ Доналд Тръмп е уволнил в понеделник Марк Еспър, заемащ поста на министър на отбраната. Тези действия идват, след като преди дни в медиите се разпространи информация, че той се готви да подаде оставка.

Бившият министър бе назначен през 2019 година. Анонимни източници коментират, че между Тръмп и Еспър работните отношения са трудни и двамата често имат конфликти по различни въпроси.

Кулминацията на разногласията е периодът на безпорядък след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд и последвалите безредици.

Еспър публично се изказва против идеята на Доналд Тръмп да се използва редовната армия, за потушаване на напрежението.

Вече бившият министър на отбраната заявява, че участието на войските във въстановяване на реда трябва да е последна стъпка, когато всички други средства са използвани.

Политически анализатори, коментиращи оставката на Еспър, са на различни мнения. Едни смятат, че действията на Тръмп са отмъщение за противопоставянето по въпроса за протестите.

Други са на мнение, че с това си решение Тръмп показва, че все още властва в Белия дом, независимо от загубата в изборите.

Припомняме, че настоящият президент на САЩ заяви намерението си да обжалва резултатите от преброяванията в някои от  ключовите щати.

 

Превод: Glas.bg