Разобличителят, който съобщи за телефонния разговор между Доналд Тръмп и украинския му колега Володимир Зеленски, е служител на Американското Централно разузнавателно управление и е бил на служба в Белия дом, съобщи "Ню Йорк таймс".

Според изданието, което се позовава на три източника, които знаят самоличността на разобличителя, става дума за човек, който впоследствие се е върнал в ЦРУ.

Неговата жалба от 12 август, чието съдържание беше оповестено, сочи, че той може да е аналитик, запознат в подробности с политиката на САЩ към Европа и "добре разбиращ" политиката на Украйна, добавя изданието.

Агентът на разузнаването подчертава също, че не е бил пряк свидетел на телефонния разговор и е разбрал за него в хода на "редовни междуведомствени отношения".

Твърденията на неназования сътрудник на американското разузнаване за оказан от президента Тръмп натиск върху украинския държавен глава Зеленски, за да бъде подпомогнато преизбирането му през 2020 г., предизвикаха скандал във Вашингтон.

В телефонния си разговор на 25 юли Тръмп е поискал да бъде разследван бившият американски вицепрезидент Джо Байдън, който е сред водещите кандидати на Демократическата партия за номинация за следващите президентски избори.

От своя страна US президентът остро разкритикува демократите заради тяхното разследване за импийчмънт и каза, че би трябвало да има начин те да бъдат спрени, вероятно по съдебен път.

"Това, което демократите причиняват на тази страна, е позор и не бива да бъде допускано. Би трябвало да има начин то да бъде спряно, може би по законов път чрез съдилищата", заяви Тръмп, след като се завърна във Вашингтон от Ню Йорк, където участва в годишната сесия на Общото събрание на ООН.

Според "Ню Йорк таймс Тръмп казал пред служители от мисията на САЩ в ООН, че иска да знае кой е предоставил на разобличител информацията за неговия телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски.

Тръмп сравнил с шпионин този, който е предоставил информацията за разговора му със Зеленски, и заявил, че някога са постъпвали с шпионите по различен начин.

Губернаторът на щата Върмонт Фил Скот стана първият републиканец на ръководен пост в изпълнителната власт, подкрепил разследване за импийчмънт срещу Тръмп.

Скот обаче предупреди, че иска да знае повече, преди да бъдат предприети по-нататъшни действия.

Той посочи, че не е бил изненадан от твърденията, че Тръмп многократно призовал Зеленски да "проучи" потенциалния кандидат на демократите за президент на САЩ Джо Байдън, защото "го е наблюдавал през годините".