Златен ковчег, стотици хиляди в траур, ридаещи неистово, хиляди поклонници, стотици коленичили и искащи прошка... Така изглежда Америка сега. Чернокожият Флойд се превърна в национален герой на Америка. Вероятно самият Флойд, съден за кражби, за разпространение на наркотици и въоръжени грабежи, не се е надявал на такава почит. Как да му хрумне?

Ситуацията "Джордж Флойд" и всичко, случващо се около и след нея, провокираха много хора. Едни - да стачкуват в знак на уважение и мъка, други - да извършват масови грабежи и насилие, пак в знак на мъка, трети - да падат на колене пред стотици хиляди... 

Предлагаме ви мнението на пловдивския адвокат Тодор Кръстев, изразено в социалната мрежа:

"Няколкостотин полицаи в САЩ ежегодно са ранявани, нападани, а десетки от тях и убивани от колеги на новата национална звезда на Америка - Флойд, чието погребение засенчи това на Мартин Лутър Кинг и Джон Кенеди. За тези убити и ранени американски полицаи - ни дума, ни вопъл, ни стон от демократичното и чувствително американско общество. За тях няма протести, няма паднали на колене политици, няма ридаещи кметове. Абе, полицаи, какво да ги мислиш, такава им е работата, да ги трепят.

Разбирате ли какъв цинизъм е това! Цинизъм от най-висша проба. Да, полицаят убил по невнимание Флойд, трябва да бъде съден. Но, обърнете внимание - снощи са му определили гаранция от близо милион и половин долара. Тази гаранция значи, че той до живот от затвора няма да излезе - ще плащат и внуците му на наследниците на Флойд. Нещо повече, това е знак към служителите на реда в тази страна да внимават как да си гледат работата от тук насетне. Сигнал е за разпад на ценностите на тази иначе велика страна. Да, този свят си отива, покосен от покварата си."