60-годишен е починал, след като е приел антималарийно лекарство без рецепта при опит за лечение на коронавирус, се казва в изявление на здравната компания Banner Health.

"Мъж е починал, а съпругата му е в критично състояние, след като двойката е погълнала хлорохин фосфат. Това е добавка, често използвана в аквариумите за почистване на рибните резервоари. В рамките на тридесет минути след приема двойката изпитва незабавни ефекти, изискващи спешното им приемане в близка болница на Banner Health", се казва в изявлението.

По-рано президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп заяви, че антималарийните лекарства, потенциално ще "променят играта" с коронавируса и ще се предлагат в Ню Йорк и други места от вторник, като преди това той препоръча хидроксихлорохин и азитромицин да се използват заедно "незабавно".

Припомняме, предварителните клинични резултати в Китай показали, че хлорохин фосфатът, използван като антималариално лекарство, е доста ефективен при лечение на новата коронавирусна пневмония. Лекарството е забранено в Нигерия преди 14 години.

Китайските изследователи се съсредоточиха върху няколко съществуващи лекарства, включително хлорохин фосфат, фавипиравир и ремдезивир, заяви в интервю Джан Синмин, директор на Китайския национален център за развитие на биотехнологиите към Министерството на науката и технологиите в Пекин.

Експериментите показали, че хлорохин фосфатът, антималариално лекарство, което се използва широко от много години, може ефективно да инхибира новата коронавирусна инфекция.

В момента той се подлага на клинични изпитвания в повече от 10 болници в Пекин и Гуандун, в които са участвали над 100 пациенти. Клиничните изпитвания на лекарството ще започнат в близко бъдеще в провинция Хунан в централен Китай, съобщи държавната агенция Синхуа, цитирана от Джан.