Доклад от четири страници на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ гласи, че Китай е скрил избухването на коронавируса, за да закупи медицински консумативи на международните пазари.

Въз основа на информацията, представена в документа, президентът на Китайската народна република Си Дзинпин е скрил от света реалния брой заразени хора и други данни за коронавируса, за да може Китай да закупи всички необходими стоки и по този начин да спечели предимство.

Оказва се, че комунистическият режим в началото на януари умишлено е скрил нивото на опасност от коронавирус, докато Китай увеличи вноса и намали експорта на медицински продукти, опитвайки да скрие това, като отрече ограниченията за износ и забави предоставянето на данни за продажбите, пише dpa. По това време Китай купува в големи количества, наред с други неща, защитни маски, ръкавици и костюми.

Китайските власти също не са информирали СЗО за възможното разпространение на вируса, така че другите страни да могат да закупят всички необходими медицински консумативи.

Превод: Glas.bg