Американската полиция разследва убийството на изследователя от университета в Питсбърг Бин Лю, който беше близо до важно откритие, свързано с пандемията на коронавирус. Мъжът беше намерен мъртъв в къщата си на 2 май с огнестрелни рани по врата, главата, тялото и крайниците.

Разследващите смятат, че Лю е бил застрелян от негов познат, след което той се върнал в колата си и се самоубил. CNN не посочва името на нападателя.

Известно е, че наскоро Лю работи върху декодирането на клетъчните механизми, които стоят в основата на COVID-19. Той беше ръководител на катедрата по изчислителна и системна биология и по собствените му думи беше готов да направи важно откритие по отношение на коронавируса, който удари света.

В момента остава само да изчакаме какви резултати ще получат учените, които продължават изследванията на Бин Лю. Възможно е именно професионалната дейност на лекаря да е причина за убийството.

 „Той беше на прага на откритията, които са много важни за разбирането на клетъчните механизми, залегнали в инфекцията на SARS-CoV-2. Ще направим всичко възможно да завършим изследванията на Лю и по този начин да отдадем почит на неговата работа “, казва Питсбъргският университет пред пресата след убийството на Бинг Лю.

Бинг Лю е получил бакалавърска и докторска степен по компютърни науки от Националния университет в Сингапур, а след това е карал докторантура в престижния университет Карнеги Мелън в Питсбърг.

Превод: Glas.bg