Бившият американски президент Барак Обама поздрави младите хора за „напомнянето на чувството за неотложност“ в протестите в цялата страна заради смъртта на Джордж Флойд.

Инцидентът предизвика протести в много големи градове в САЩ, които на моменти се превърнаха в насилие поради отчасти реакцията на полицията.

"Вие показахте чувството за неотложност, което е толкова мощно и преобразяващо, колкото всичко, което съм виждал", каза Обама на младите хора на виртуално събитие в кметството, организирано от неговата фондация.

Протестиращи накараха полицаи да паднат на колене в САЩ!

Обама също така приветства многообразието на протестиращите в множество градове в САЩ, като заяви, че коалицията е "различна" от протестите за граждански права през 60-те години.

През 60-те години на миналия век имаше бунтове срещу расова несправедливост, включително протести в цялата страна след убийството на д-р Мартин Лутър Кинг-младши през 1968 г. Това доведе до подписването на акт за граждански права, забраняващ дискриминацията в жилищното настаняване.

Стотици ранени и 11 жертви при протестите в САЩ

"Тук има нещо различно", каза Обама, тъй като протестиращите са от "далеч по-представителното сечение на Америка".

През последните седмици и месеци видяхме "епични промени и събития у нас, които са толкова дълбоки, колкото всичко, което съм виждал през живота си", каза Обама, отбелязвайки пандемията на коронавирус.

В момента в САЩ има най-голям брой случаи на коронавирус и най-високата смъртност поради пандемията с над 1.9 милиона случая и над 109 000 смъртни случая.

Коронавирусът разкри „уязвимостите на нашата система на здравеопазване“, както и „предубежденията“, които водят до това, че малцинствата са непропорционално засегнати от пандемията, каза бившият американски президент.