Три прототипа на ваксината за коронавирусна ваксина от руски разработчици вече са доказали своята ефективност при опити. Това съобщи генералният директор на центъра "Вектор" Ринат Максютов.

"Към днешна дата три прототипа на родната ваксина срещу болестта успешно преминаха тестовете и доказаха, че са начини за формиране на имунния отговор на организма срещу коронавирус. Това са най-модерните препарати от гледна точка на получените резултати“, каза генералният директор на центъра в интервю за РИА Новости.

Максютов отбеляза, че понастоящем във „Вектор” група учени, общо над сто служители, работят над разработването и тестването на ваксинациите от ново поколение.

"Най-важното е да се осигури защита от болестта за тези, които получават ваксина. Най-голямото затруднение е създаването на безопасно лекарство, което може да създаде тази защита“, каза специалистът.

По-рано експерти от Световната здравна организация обявиха, че разпространението на коронавирус в света се ускорява, така че ефективната и безопасна ваксина сега е особено важна. Повечето държави са изправени пред увеличаване на случаите на заболяване на гражданите поради отварянето на техните икономики и връщането към нормалния социален живот.

 

Така ли си представяте учения, който ще спаси света? СНИМКИ

Превод: Glas.bg