За по-малко от година България гони трета партида руски шпиони.

От лаконичното съобщение на държавното ни обвинение стана ясно, че и този път обявените за персона нон грата руски шпиони са били под дипломатическо прикритие.

"24 часа" твърди, че става въпрос за заместник търговските аташета в представителството на Москва в София – Сергей Николашин и Вадим Биков.

Причината за изгонването им е шпионаж и подозрения за саботажи в български военни заводи.

Външно обяви двама руски дипломати за персона нон грата! Дадоха им 72 часа да напуснат

Според данните на ДАНС двамата са събирали нерегламентирана информация за новите бойни самолети F-16 и за плановете за покупка на бойни дронове.

Последва и бързата реакция на Външното ни министерство, което ги обяви за нежелани на наша територия и постави срок да напуснат България за 72 часа.

От руското посолство обявиха, че двамата дипломати ще си тръгнат, но Русия ще отговори с реципрочни действия.

"Няма доказателства, потвърждаващи изпълнението на дейности, несъвместими със статута им", се посочва в коментар от руското посолство, цитиран от ТАСС.

"Руската страна си запазва правото да предприеме ответни огледални мерки. Демаршът на София за експулсирането на руски дипломати, разбира се, няма да остане без симетричен отговор от страна на руската страна. Остава да изразим съжаление, че по този начин руско-българските отношения са сериозно увредени", се добавя в изявлението. Съобщава се, че въпросните сътрудници ще напуснат страната домакин в срока, посочен в нотата - 72 часа.

Пред журналисти в Москва председателят на комисията за международни отношения в Държавната дума Леонид Слуцки заяви, че "България, след като обяви експулсирането на двама руски дипломати, влиза в списъка на държавите, които раздухват шпионски скандали срещу Русия.

Депутатът отбеляза, че изявленията на "българската прокуратура и външното министерство са като преписани едно от друго".

"Не изключвам всичко това да е част от стратегия за допълнителна демонизация на Русия на европейския континент", заключи шефът на парламентарната комисия.