Пандемията, която обхвана целия свят, принуди властите и лекарите да мобилизират всичките си усилия с цел своевременно и ефективно идентифициране на заразените хора и противодействие на коронавируса. Огромен брой тестове за откриване на инфекцията се правят, а не са редки случаите, в които системата открива коронавирус при пациенти, които вече са възстановени от болестта.

В ефира на Радио Комсомолская правда ръководителят на лабораторията за геномно инженерство MIPT Павел Волчков каза в какви случаи е възможна такава комбинация от обстоятелства и какви фактори влияят на диагнозата.

"Това може да се обясни с две възможни опции. Например при пациент коронавирусният тест дава положителен резултат. Той е хоспитализиран, някак си лекуван, разбира се, тест при такъв човек няма да открие вируса. Но тъй като е бил в болница по инфекциозни заболявания, той може да хване този вирус там. И следващият тест, когато той вече е изписан поради липса на симптоми, когато се завърне, вече е с други симптоми на коронавирусна инфекция", отбеляза специалистът.

Павел Волчков също подчерта значителното влияние на човешкия фактор в тази област.

"Сегашната система за тестване, не е роботизирана докрай. Там има хора, те работят на предела на силите си. В Русия се правят огромен брой тестове на ден. В света заемаме второ място по абсолютен брой тестове. Със сигурност са възможни грешки“, обясни ръководителят на Лабораторията по геномно инженерство.

Превод: Glas.bg