Планира се Алексей Навален да бъде откаран в Германия за лечение, но лекарите предупреждават за опасността от транспортиране.

Според таблоида Bild с позоваване на представител на Фондация „Кино за мир“ по искане на Петър Верзилов фондацията е организирала самолет с цялото медицинско оборудване, на който Навални може да бъде откаран в Германия. Към момента официално информация за подготвения самолет не е потвърдена.

В същото време професор в катедрата по нервни болести на Московския държавен университет по медицина и стоматология Алексей Савин предупреди, че транспортирането на Навални, който е в кома, би било опасно и би било по-добре да се въздържат от това.

„Изключително опасно е транспортирането на пациент в кома. Необходимо е задълбочено да се знае състоянието на пациента. Комата е критично състояние и транспортът може да бъде изключително неблагоприятен", каза Савин за Интерфакс.

Припомняме, Навални се разболя сутринта днес, 20 август, по време на полета от Томск до Москва. Екипажът трябваше да извърши спешно кацане в Омск, след което бе докаран в болница №1 в Омск за спешна помощ.

Според заместник-главния лекар на тази болница Анатолий Калиниченко от самото начало лекарите са направили всичко, за да му окажат помощ, са взети необходимите мерки. Той информира за провеждането на няколко консултации на специалисти и телеконсултации с централни клиники, въз основа на които курсът на лечение се настройва динамично.

Лекарите по-рано определиха токсично отравяне като предполагаема диагноза. Органите на реда започнаха да проверяват и разпитват служители на кафенето, където Навални е пил чай преди да излети.

Превод: Glas.bg