От Кремъл заявиха категорично, че засега няма нужда да разследва обстоятелствата, водещи до болестта на опозиционния политик Алексей Навални, и че първоначалната диагноза на отравянето на германската клиника все още не е категорична, съобщи Ройтерс.

Навални е бил отровен!

Германският канцлер Ангела Меркел призова в понеделник Русия да разследва подозренията за отравяне на Навални и да привлече извършителите към отговорност, след като германски лекари откриха признаци на токсично вещество в тялото му.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче заяви, че германската клиника не е определила категорично веществото, което стои зад болестта на Навални.

Той добави, че не е ясно защо германските лекари бързат да използват думата отравяне.

Песков отбеляза, че ако отравянето определено бъде установено като причина, тогава ще започне разследване.

Германски лекари, лекуващи Навални в болница в Берлин, заявиха, че медицинските прегледи показват отравяне с някакъв вид инхибитор на холинестеразата, въпреки че конкретното вещество все още не е известно.

Русия отсече: В организма на Алексей Навални не са открити отрови!

Руските здравни служители отрекоха тази диагноза, казвайки, че Навални е тестван и резултатите са отрицателни за инхибиторите на холинестеразата, когато беше хоспитализиран в Омск миналата седмица.

Дмитрий Песков припомни, че лекарите в болницата в Омск три дни са се борили за живота на Навални.