Русия постигна мрачен етап от Covid-19 тази седмица: Според университета на Джон Хопкинс, сега страната е на второ място в света по потвърдени случаи на коронавирус.

 Руската столица е най-силно засегната. От общо 281 752 потвърдени случая на Русия, над половината - 142 824 - са в Москва, съобщи в неделя коронавирусният щаб. Но вирусът сега се разпространява в регионите на Русия, огромна суша, която обхваща 11 часови зони и включва някои от най-отдалечените и обеднели места на страната.



 Във видеоконференция в понеделник с 85 регионални ръководители на Русия руският президент Владимир Путин заяви, че тежестта ще падне върху местните лидери да решат дали да продължат мерките за блокиране или да започнат предпазливо премахване на ограниченията за възстановяване на икономиката.

"Имаме голяма държава", каза той. "Епидемиологичната ситуация е различна в различните региони. Ние взехме предвид това преди, а сега на следващия етап трябва да действаме още по-конкретно и внимателно."

 Според официалната статистика пандемията е достигнала до всички съставни части на Русия, от Калининградския ексклав между Полша и Литва до отдалечения Чукотски автономен окръг, през Беринговия проток от Аляска. Руските региони също започват да отчитат своя собствен брой, понякога показва несъответствие между публикуваните на национално ниво статистически данни за смъртността и инфекциите, публикувани на портала stopcoronavirus.rf и на уебсайтовете на местните правителства.

 Районът на Калининград например отчете 13 смъртни случая към петък, докато националният щаб за коронавирус отчете 11. Контрастът между националните и местните данни за смъртността беше още по-остър в Челябинска област в Уралските планини: Местните власти там отчитат 10 Covid-19- свързани смъртни случаи в допълнение към шестте смъртни случая, приписвани директно на коронавирус в националния портал.

 Руската вицепремиерка Татяна Голикова заяви пред руските информационни бюра тази седмица, че руското правителство не е манипулирало статистиката, но данните за смъртността на Русия се превърнали в политически футбол. Наблюдателите отбелязват сравнително ниския общ брой на смъртните случаи в Русия - общ, който в момента възлиза на 2 631, според централата на коронавируса в страната - дори като страната заема второто място в света по брой потвърдени случаи, зад САЩ -членки.

 

 След като случаите започнаха да набира скорост през април, московските власти откриха нова болница за коронавирус, построена за около месец. И правителството на Собянин контролира въвеждането на електронни пропуски за налагане на мерки за блокиране, противоречиви мерки пред останалата част от страната. Градът също така стартира голяма програма за скрининг на коронавирус, която ще бъде безплатна за обществеността.


Здравната система в криза

 Москва в много отношения е по-добре подготвена за справяне с кризата в сравнение с по-слабо развитите региони на Русия. Има концентрация на богатство и бюджетни ресурси, което е завистта на останалата част от страната.

 Водещият бизнес ежедневник "Ведомости" съобщи миналата година, че бюджетът на града за проекти за разкрасяване през последното десетилетие - повече от 1,5 трилиона рубли (20,5 милиарда долара), според данните на бюджета на Москва - е почти еквивалентен на общата сума, изразходвана за подобни проекти около страната.

 Не е нужно да пътувате далеч извън Москва, за да видите различията в жизнения стандарт и влошеността на системата на здравеопазването.

 Популярно видео в YouTube, публикувано наскоро от популярната руска журналистка Ирина Шихман, показа посещение в град Ивантеевка, град малко над 10 мили извън градските граници на Москва на местна клиника, тъй като получава доставка на лични предпазни средства. Докато Шихман започва официалното интервю, маскиран лекар казва, че не е имал оплаквания относно доставките и разполага с достатъчно персонал, който да може да се справи с пациенти.

 

 Но изображенията във видеото, които са имали повече от 3 337 000 гледания, показват лющещата се боя и слабо осветената вътрешност на съоръжението и подчертават шокиращото състояние на руската провинциална система за здравеопазване. Изглежда, че в тази разпростираща се страна времето не е единственото нещо, което се различава между столицата и регионите.