Било е любов от пръв поглед. Владимир Полесни (всички имена променени) се среща с Ирина през 2005 г. в компанията на общи приятели. Момичето го хареса веднага. В резултат на това бурният им роман, няколко месеца след като се срещат, е увенчан със сватба.

По това време Ирина вече имала дъщеря от първия си брак - петгодишната Василиса. Владимир я приема като родна. И година по-късно от любовта между двамата се ражда и неговото дете - дъщеря, която получи името Даша.

Съпрузите не разделяли дъщерите и на всяка от тях отделяли необходимото време и внимание. Семейството правело планове за дълъг щастлив живот. Ирина и Владимир винаги прекарвали с децата си уикенда и ходели заедно по празници. Изглеждало, че това е идеалното семейство...

Но след 13 години бракът им започна да се разпуква по шевовете. Владимир спрял да нощува вкъщи. Едиен хубав ден той напълно опаковал чантите си и заменил жена си с новата си страст. Ирина подала молба за развод. А в съда сега те делят не само обща собственост, но и дъщеря си Даша. Но аргументът не е за това с кого ще бъде 12-годишното момиче - с мама или татко, а как изобщо родителите да се откажат от нея.

Централният районен съд на Сочи и Окръжният съд в Краснодар решили, че дъщерята трябва да живее с майка си. Но на Ирина това не се хареса. Тогава, за да се откаже от Даша, тя стигнала до Върховния съд (!) И обжалва това решение.

 

Майката е адвокат, но поради здравословни проблеми не работи повече от година

"Много съм болна и не работя. Имам две дъщери. Не мога да издържам и двете", опита се да внуши Ирина на съда. - Да, и самата Даша наистина иска да живее с татко си".

Съдът изслуша самата девойка - тя също искала при баща си. Но Владимир сякаш не чува дъщеря си - настоява момичето да остане при майка си. Твърди, че няма да е от полза за детето промяната на местоживеене. Защото той ще напусне Сочи и ще живее в друг регион, а новата му съпруга е в "положение".

„Да живее с майка си, Даша може да ходи на училище, да играе любимата си фехтовка, да посещава художник и музикант“, настоява бащата. - Освен това бившата ми съпруга има тристаен апартамент в Сочи. Да, и с по-голямата сестра - 17-годишната Василиса, те ще бъдат заедно, всичко е по-добре, отколкото с чужда жена - новата ми съпруга."

В същото време Ирина е сигурна, че бившият й съпруг просто е бременността на новата си страст, за да не вземе дъщеря си при себе си.

„Бившият ми съпруг е художник“, казва Ирина в отговор на това. - Според моята информация той фалира и сега живее в Сибир на врата на майка си. Казаха ми също, че бременната съпруга - шоу за публиката - също е измислена. И аз самата не мога да работя, имам нисък хемоглобин и главата ми постоянно се върти. Най-голямата ми дъщеря Василиса отива да учи, ще замине при родния си баща. Даша също ще е по-добре с баща си, не мога да я осигуря адекватно."

При решаването на спора съдебните институции не взеха предвид факта, че всеки от родителите не иска да живее с общата им малолетна дъщеря. Затова сега делото отново е изпратено в съда за ново разглеждане, където представители на Темида ще решат съдбата на момичето, което все още живее в Сочи с майка си.

"Ако по време на процеса се установи, че нито родителите, нито лицата, които се грижат за детето, не са в състояние да осигурят правилното му възпитание и развитие, съдът ще прехвърли грижите за непълнолетната на органа по настойничество и попечителство, така че да се вземат мерки за защита на правата и интересите на детето и да се избере най-приемливият начин за уреждане на по-нататъшната му съдба", се казва в решението на Върховния съд.

В превод на съдебното решение от чиновнически език, това означава, че момичето може да бъде изпратено в сиропиталище. И това е при живи родители...

Превод: Glas.bg