Желанието за хармония със света, разбира се, е голямо, но само докато добрите намерения не започнат да убиват вашите деца. Но не всеки е готов да жертва принципите си и да хвърли всичките си сили в спасяването на детето си. Дори и да го грози реанимация и смърт. Сърцераздирателната история, която се е случила в Кисловодск, отново напомня за това...

Светлана Кондрашкина е била учител през целия си живот и доколкото може, се опитвала да помага на хората. Жена, която и на мравкитепът прави, мила, състрадателна. Обичала животните много. Мисълта, че са разкъсани в кланици, й изглеждала непоносима. Затова Светлана решила категорично да откаже месото.

Светлана има дъщеря. Бебето се родило нормално и здраво и растяло добре, докато майка му го кърмела. После обаче млякото започнало да не му стига. Но майката не бързала да разнообрази храната на детето си. Овесена каша? Хранителни смеси? Забравете!

Всеки ден бебето отслабвало. Започнала да назрява катастрофа.

„Попитахме майката деликатно каква е житейската й ситуация, трудно ли й е“, казва Олга Тарасова, заместник-директор на Кисловодския център по психолого-педагогическа рехабилитация и корекция. "Тя спокойно ни отговори, че е привърженик на вегетарианската храна и за нея било достатъчно детето да яде от гърдите й и нямало нужда от допълнително хранене. Членовете на комисията казаха, че винаги са й предлагали помощ. Носели са й храна, но майката отговаряла, че няма нужда.

Когато при следващото претегляне се оказало, че момиченцето на година и половина тежи 6,3 кг, окръжният лекар задействал алармата. Специалистите били в шок - детето било точно на половината от нормалното тегло. Майката и дъщерята веднага са откарани в болница, където на детето е поставена диагноза тежка анемия - съдържанието на хемоглобин в кръвта било понижено повече от наполовина.

"Момичето почти винаги лежи в хоризонтално положение, лежейки в ръцете на майка си. Тя е агресивна към лекарите“, обяснява заместник главният лекар на детската болница в Кисловодск. - Всеки ден започвах разговор с майката, че дъщеря й трябва да се лекува. Но тя категорично отказа всякакви предложени от нас методи. Има писмени откази за всяко лекарство и всяко действие. Нямаше изход."

Момичето се нуждаело от кръвопреливане. Спешно. Социалната защита решила проблема. След процедурата злощастното дете прекарало три дни в интензивно лечение, но лекарите успели да преодолеят кризата.

След това било решено - време било да се спаси бебето от грижите на майката веган. Социалните служби се свързали с майката и сестрата на Светлана, но те отказали попечителство над детето.

Три месеца по-късно детето е прехвърлено в сиропиталище. Момиченцето вече е качило 2,3 килограма, пише КП. Хемоглобинът в кръвта се повишава. Бебето започнало да ходи, да различава цветовете и най-накрая да се заинтересува от външния свят.

Социалните служби си свършиха работата и спасиха живота на едно дете. Но благодарности от майката, разбира се, не чакат. Светлана е сигурна: момичето й е било отнето със сила и незаконно. Тя дори написала писмо до губернатора на Ставропол. Жената абсолютно искрено обожава дъщеря си и не е готова да разбере, че нейният подход е бил смъртоносно разрушителен.

Една майка е готова да се бори за детето си със зъби и нокти, а в социалната защита само поклащат глава обречено. На Светлана й беше позволено всеки ден да посещава любимото си момиче. Родителските й права обаче ще бъдат отнети. Следващото съдебно заседание по този въпрос ще се проведе на 17 февруари.

Междувременно МВР смята, че любовта не е извинение пред закона. На 6 февруари е образувано наказателно дело срещу Светлана Кондрашкина по член „Неизпълнение на отговорности за отглеждането на непълнолетно лице“.

Превод: Glas.bg