Автоматът "Калашников" е основното оръжие на руската армия и спецназа от края на 40-те години на миналия век, та и до днес.

Той си е спечелил репутация на надеждна машина, тъй като работи в дъжд и сняг.

Сега обаче руските конструкторите са решили да заемат нова ниша с АК, в сектора на безшумните оръжия, пише "Russia Beyond".

Това е щурмовата пушка АК-9, с патрон 9х39 мм за безшумна стрелба. Този боеприпас ви позволява да пробивате бронежилетки от втори клас на защита и небронирана военна техника на разстояние 400 метра, твърдят разработчиците му.

Технически, AK-9 е продължение на класическата конструкция на AK-74M. Основната разлика между тях е в съкратените отвори на газоотвода и цевта. Плюс новите дозвукови 9х39-мм боеприпаси, които позволяват безшумна и безпламенна стрелба по цели.

В долната част на АК-9 има възможност за подцевен гранатомет, както и лазерен целеуказател, сдвоен с тактическо фенерче. От лявата страна на цевната кутия има стандартна планка за инсталиране на оптически колиматор и нощни прицели.

Ако говорим за режимите на огън, то за АК-9 те остават класически - единичен и автоматичен.

В момента автоматът е в етап на окончателна доработка, въз основа на резултатите от опитната експлоатация в подразделенията със специално предназначение в Русия.

Вижте го!