Тази история е като коледно чудо. Случила се е в малкия сибирски град Камен-на-Об . Татяна е продавачка в магазин за хранителни стоки, отглежда сина си сама. Заплатата й е малка, достатъчна за най-необходимото. Наскоро семейството започнало ремонт и майката била принудена  да пожертва обучението на сина си в училището по изкуства. 

13-годишният Ваня не се обезкуражава: той вече е голямо момче, отнася се към всичко с разбиране, свикнал е да помага на всички. Така случайно помогнал в автобус на непозната жена с малко дете на ръце. И... стана милионер.

Как се случи това? 

Първа разказа тази история  "виновницата" за чудото - блогърката и писателката Наталия Мишина. Наташа също отглежда момче, тригодишния Миша, води страница в Instagram, където пише за ежедневието на млада майка, за трудностите и забавленията, с които се сблъсква всеки ден. Скоро страничката й намира своята аудитория: над 600 хиляди души са последвали Наташа.

По време на новогодишните празници момичето от Санкт Петербург, където сега живее, отишло при родителите си в родния алтайски град Камен-на-Об. Всичко се случва там.

„В града няма особено много забавления за моя Миша, а той обича да се вози на автобус. Така че отидохме да се "забавляваме", споделя Наташа Мишина пред КП-Новосибирск. 

Когато майката влязла в автобуса, не успяла бързо да седне с детето и шофьорът започнал да се изнервя, че не са платили таксата. Когато най-после майката сложила сина си на седалката, извадила парите и отишла при шофьора да плати. Но изведнъж разбрала, че някакво момче вече е платило билетите. 

„Бях изненадана и седнах до тийнейджъра. Не научих много за него - че се казва Ваня, че учи в 3-то училище. Той каза, че живее заедно с майка си, че баща му е починал. В семейството им е обичайно да се грижат един за друг. Видял, че имам нужда от помощ, и затова платил. Това много ме трогна. Исках по някакъв начин да благодаря на Ваня, но след това обявиха спирката му, той слезе от автобуса и аз дори не го попитах за фамилията му“, разказва младата жена.

След това Наталия, чрез стари познати, бивши съученици, започнала да търси хлапето. Те бързо успели да разберат кой е. Открили класния му ръководител в училището, в което учи Ваня - той им казал както фамилното име на момчето, така и адреса му. Наташа купила плодове и бисквитки и отишла при майката на момчето, за да изкаже благодарността си за начина, по който тя е възпитала сина си.

Двете майки седели и разговаряли – Татяна, майката на Ваня, дори се разплакала от вниманието и топлите думи, изречени от непознатата жена. Наташа разбрала, че Ваня обича да рисува, но майката не може да си позволи да го пусне на часове в художествено училище заради ремонта, който правят. 

И тогава у Наташа се родила идеята - да помогне на семейството с помощта на абонатите си. Блогерката казала, че ще публикува публикация с номера на картата на Татяна и ще предложи на последователите си да направят новогодишно чудо - да съберат пари за ремонта на семейството, така че Ваня скоро да отиде да рисува.

Постът бил публикуван, но никой не подозирал, че хората ще бъдат толкова отзивчиви. Само за ден почти един милион и половина рубли се оказали по сметката на самотната майка!

Така един платен билет в автобуса завинаги променил живота на малкия Ваня и неговата майка.

Превод и редакция: Glas.bg