Обединеното кралство може отново да отложи излизането си от Европейския съюз, ако има основателни причини, но трябва да запази свободното движение по ирландската граница и дори при липса на сделка с Брюксел да изпълни финансовите си задължения към Общността. Това се посочва в резолюцията, одобрена на пленарната сесия на Европейския парламент, предава TACC.

Документът има за цел да подчертае позицията на ЕС по ключови въпроси, свързани с излизането на Великобритания от Европейския съюз съгласно чл.50 от Договора от Лисабон. 544 депутати се изказаха за приемането му, 126 - против, а 38 се въздържаха.

"Европейският парламент ще подкрепи удължаването на сроковете, посочени в член 50 от Лисабонския договор, ако има причини и цел за това, по-специално [желание] да се избегне Брекзит без сделка, да се проведат парламентарни избори или референдум, да се откаже да приложи член 50 или да сключи споразумение за условията за изтегляне", се казва в текста на документа.

Авторите му обаче подчертават, че това не трябва да се отразява на функционирането на институциите на ЕС. Припомня се също така, че на 9 септември 2019 г. парламентът на Обединеното кралство прие закон, който задължава правителството да поиска от ЕС друго отлагане на Брекзит, ако сделката с Брюксел не бъде постигната до 19 октомври, въпреки факта, че официалната дата за излизането е 31 октомври.

"[Европейският парламент] счита, че е в интерес на Обединеното кралство и ЕС да се осъществи Брекзит по организиран начин", се казва в документа.

"Стойността на споразумението за оттегляне от ЕС се крие в правната сигурност за всички засегнати от тази процедура, както и да се гарантира максимално възможното ...> „обратно спиране“ на границата със Северна Ирландия, което при липса на съгласувани решения или работеща алтернатива ще защити Споразумението от Разпети петък и мирния процес [в този регион]".

Авторите на резолюцията подчертават, че предпазният механизъм за ирландската граница е само временна мярка и трябва да се търси алтернатива под формата на нови споразумения и използването на съвременни технологии, които ще помогнат да се избегне появата на физическа граница с Ирландия и допълнителни проверки по нея.

Те също така настояват Обединеното кралство да предостави подходящи алтернативи в писмена форма и изразяват съжаление от факта, че това все още не е направено. Що се отнася до политическата декларация, която очертава бъдещите отношения между Лондон и Брюксел, европейските депутати "демонстрират желание да го трансформират в документ с по-формален и правен характер".

"[Новата декларация] трябва да има за цел да одобри споразумение за такава тясна връзка между Обединеното кралство и ЕС, че дори и при липса на алтернативни договорености, няма да е необходим предпазния механизъм", заявиха депутатите. Те добавиха, че при благоприятен резултат, преходният период в икономическите отношения трябва да продължи до 31 декември 2020 г.

Депутатите отбелязват, че окончателното споразумение трябва да предполага единственото възможно решение на финансовите и правни задължения на Лондон към Брюксел. Въпреки това, "в случай на излизане без сделка, финансовите задължения на Великобритания ще останат в сила", гласи резолюцията.

В текста също така се отбелязва, че няма да има преходен период в икономическите отношения с ЕС при липса на пълно споразумение, пише "Фокус".

"По-нататъшни преговори за нова търговска сделка, след като Великобритания се оттегли от Европейския съюз без такава, ще бъде възможна, само ако Лондон спазва задълженията и обещанията си относно правата на гражданите, финансовото споразумение и Споразумението от Разпети петък", се посочва в документа.

Освен това Европейският парламент като свой основен приоритет запазването на работните места и социалните придобивки на гражданите на други страни от ЕС във Великобритания и, обратно, призовава Брюксел и Лондон да гарантират сигурност по отношение на правните въпроси.

Отговорността за "твърд" Брекзит в съответствие с приетата позиция на депутатите, изцяло ще падне върху плещите на британското правителство. В резолюцията се подчертава, че пророгацията на парламента с решение на премиера на страната Борис Джонсън до 14 октомври само увеличава вероятността от съответния резултат.