Повечето европейски държави излагат предварителни планове за облекчаване на блокирането, наложени за борба с  разпространението на потенциално смъртоносния вирус COVID-19.

 Целта е да се рестартира икономиката, която бързо се опустошава от внезапните спирания, внесени, за да ограничи инфекцията и смъртността, да защити здравните услуги - и да даде на хората надежда, че в края на тунела има светлина.

 Някои страни вече са започнали процеса, докато други - по-специално Великобритания - продължават да бъдат предпазливи при определянето на датите в лицето на високите цифри на жертвите. Навсякъде има опасения относно възможна втора вълна от случаи на COVID-19, с още по-вредни ефекти.

Италия отваря кафенетата, разхлабва и други мерки


Андора

 Малката наземна държава, разположена между Франция и Испания, прие уникална система, тъй като започна облекчаване на ограниченията за блокиране.

 На тези, които живеят в домове с четни номера, е позволено да излизат на четни дати, докато тези, които пребивават в домове с нечетни номера през всички останали дни.


Австрия

 Австрия ще облекчи мерките си за блокиране на 1 май, съобщи правителството. Ресторантите ще се отворят отново от 15 май, последвани от хотелите от 29 май.

 Министърът на здравеопазването заяви, че добрите данни за заразяване са оправдали решението.

Франция удължава извънредното положение до края на юли!


Белгия

 Белгия възнамерява да запази своите всеобхватни ограничения до 3 май.

 От 4 май ще се разрешава постепенно да се отварят несъществени магазини и предприятия. Хората ще могат да посещават крайбрежието и Арденските гори от 18 май. Баровете и ресторантите ще започнат отново да се отварят от 8 юни. Масови събития като музикални фестивали няма да се случват поне до септември.

Меркел разкри колко милиарда недостигат за ваксина


Чехия

 Блокирането на Чешката република бе частично облекчено на 24 април, за да се даде възможност за възобновяване на вътрешното пътуване. 

 Ограниченията по границите бяха облекчени на 27 април, за да позволят на хора от други държави от ЕС за кратки пътувания. Сезонните работници също се допускат под ограничения. На някои фирми и магазини е разрешено да се отворят отново, включително Шкода, която е възобновила производството на автомобили.



Дания

 Дания проправи пътя за бавно завръщане към нормалния живот след Великден, като започна с повторното откриване на много детски ясли и начални училища, както и дневни центрове.

 Втората фаза на облекчаващите ограничения е планирана да се проведе след 10 май.

 Премиерът Мете Фредериксен заяви на парламента на 29 април, че разпространението на епидемията COVID-19 е "под контрол".


Франция

 Строгото блокиране във Франция от 17 март  постепенно ще започне да се облекчава от 11 май. Първата фаза ще продължи три седмици и ще продължи до 2 юни.

 Ограниченията могат да бъдат премахнати с различна скорост в цялата страна, в съответствие с географското въздействие на пандемията. Относително строги мерки все още могат да се прилагат в особено силно засегнати райони като източната част на страната и по-широкия регион на Париж.

 Хората вече няма да трябва да попълват формуляр, обосноваващ причината за напускане на домовете си или за пътувания до 100 километра. Ще бъдат разрешени социални събирания до максимум 10 души. Но изглежда, че по-големите събития ще бъдат забранени за няколко месеца, а френският футболен сезон е отменен.


Германия

 Германия, която успя да овладее вируса по-добре от другите световни сили, започна първите си стъпки за облекчаване на ограниченията на 20 април. По-малките магазини бяха разрешени да отворят отново, като спазват мерките за социално дистанциране, както и други бизнеси, като автокъщи и магазини за велосипеди ,

 Правителството се надява училищата, затворени от средата на март, да могат да се отворят отново от 4 май - започвайки с по-възрастни ученици, за разлика от някои други страни, които планират първо да отворят отново класове за по-малки деца.


Гърция

 Премиерът очерта план за постепенно облекчаване на ограниченията. От 4 май отново ще бъдат разрешени индивидуални спортове на открито, а книжарниците, фризьорските салони и електронните магазини ще бъдат отворени отново. Работното време ще бъде поетапно, за да се намали взаимодействието.

 Ресторанти, хотели и търговски центрове няма да бъдат отворени до 1 юни.



Унгария

 Унгарският премиер Виктор Орбан казва, че ограниченията за напускане на домове могат да бъдат постепенно премахнати, особено в провинциалните райони, където има по-малко коронавирусни инфекции. Ограниченията ще останат в сила в Будапеща и околните райони.

 Във видео във Facebook той не посочи дата, но каза, че в селските магазини ще може да се удължи работното време, а кафенетата и ресторантите ще могат да отварят отново тераси и градини.


Ирландия

 Лео Варадкар заяви, че цифрите на COVID-19 на Ирландия все още не оправдават облекчаване на ограниченията за блокиране.

 Ирландското блокиране, въведено на 28 март, продължава до 5 май.


Италия

 Италианският премиер Джузепе Конте изложи график на 26 април за възобновяване на икономиката на страната. Следва последователно подобрение на данните за заразяване.

 Фабриките, строителните обекти и фирмите за доставка на едро могат да възобновят дейността си веднага след като въведат мерки за безопасност срещу вируса. Обществените паркове и градини могат да се отворят отново от 4 май - броят им може да бъде ограничен, за да се предотврати пренаселеността - и хората ще могат да посещават роднини, които живеят в същия регион.

 Ако всичко върви добре, магазините за търговия на дребно могат да се отворят отново на 18 май, като след 1 юни ще се отворят и ресторанти, кафенета, бръснари и салони за коса.

 

Литва

 Литовското правителство удължи блокирането на коронавирус в цялата страна до 11 май.

 Той обаче даде зелена светлина за отваряне на музеи, библиотеки, кафенета на открито, фризьори и салони за красота и магазини за търговия на дребно в търговски центрове.



Холандия

 Холандското правителство предприе първите предварителни стъпки за отпускане на своите мерки за ограничаване на коронавируса, като позволи на децата от началното училище да се върнат в класните си стаи.

 Холандия е в това, което Руте нарича „интелигентно заключване“ от средата на март, което закри училищата, ресторантите, баровете и музеите, но не успя да нареди на хората от тази нация от 17 милиона да останат у дома. Вместо това те бяха призовани да действат отговорно, за да забавят разпространението на вируса.


Полша

 Търговските центрове и хотели в Полша ще могат да се отворят отново на 4 май, като училищата и детските градини ще следват два дни по-късно.

 Управляващата консервативна партия Закон и справедливост има намерение да насрочи президентските избори в страната, които ще продължат през май, въпреки широко разпространените призиви тя да бъде отложена на фона на пандемията.


Португалия

 Португалските военни части обединиха усилията си със средните училища в подготовката за възможното възобновяване на учебните занятия през май.

 Правителството разпореди закриването на всички училища в средата на март, за да се намали разпространението на коронавирус.

 Очаква се по-спокоен контрол върху движението на населението и правилата за самоизолация да бъдат обявени като епидемия.


Испания

 Испания е една от най-тежко засегнатите държави от коронавирус, но подобряването на цифрите накара правителството да обяви предварителна стратегия за излизане.

 Строгото блокиране от средата на март трябва да бъде облекчено в четири фази, като всеки етап ще продължи поне две седмици и зависи от напредъка.

 В първа фаза, която започва на 4 май, малките магазини, хотели и туристически помещения ще могат да се отворят отново. По-големите търговски центрове ще останат затворени. 

 Втора фаза ще освободи ограниченията за ресторантите и по-малките културни събития при определени условия.

 Възрастните ще бъдат допускани навън за упражнения от 2 май, нещо, което децата могат да правят за ограничени периоди от 26 април.



Швеция

 Правителството посъветва шведите да работят от дома си, когато е възможно, и да избягват местата с пренаселение. Но то не е наложило официални ограничения, призовавайки хората да се "държат като възрастни", а не да ги глобяват за напускане на дома без основателна причина.

 

Швейцария

 Федералният съвет на Швейцария обяви, че магазините, ресторантите, музеите, библиотеките и училищата ще могат да отворят отново вратите си на 11 май. На 8 юни ще последва значително разширено отваряне.

 Публичните събирания все още ще бъдат ограничени до петима души, така че ресторантите, които ще се отворят отново, ще трябва да осигурят разстояние от поне два метра между маси.


Великобритания 

 Борис Джонсън казва, че през първата седмица на май ще представи стратегията си за блокиране за излизане на Обединеното кралство, като ще даде подробности за това как икономиката може да бъде рестартирана, училищата да се отворят отново и да се премахнат ограниченията за пътуване.

 Премиерът - който прекара три дни в интензивно лечение с COVID-19 - определи стъпки, които трябва да бъдат постигнати, за да продължи да се потиска болестта. Той предупреди, че премахването на ограниченията твърде скоро рискува втора, още по-смъртоносна вълна от болестта.

 Повечето магазини и обществени места са затворени, а събранията на повече от двама души са забранени, освен с тези, с които живеят. Хората могат да напускат домовете само по причини, които се считат за съществени, или да се упражняват.