Великобритания е на път към нещо забележително - в полунощ в сряда тя ще измина два цели месеца, без да изгаря въглища, за да генерира енергия.

Преди десетилетие около 40% от електроенергията в страната идва от въглища.

Когато Великобритания бе блокирана, търсенето на електроенергия спадна. Четирите останали въглищни централи бяха сред първите, които бяха затворени.

Последният въглероден генератор бе спрян от системата в полунощ на 9 април. Оттогава не са изгаряни въглища за електричество.

Настоящият период без въглища разбива предишния рекорд от 18 дни, 6 часа и 10 минути, който беше определен през юни миналата година.

Цифрите се отнасят само за Великобритания, тъй като Северна Ирландия не е част от Националната мрежа.

Това разкрива колко драматична е трансформацията на нашата енергийна система през последното десетилетие.

Това, че страната няма нужда да използва горивото, което е било гръбнакът на мрежата, е благодарение на мащабните инвестиции във възобновяема енергия през последното десетилетие.

Два примера илюстрират колко много са се променили енергийните мрежи на Обединеното кралство.

Преди десетилетие само 3% от електроенергията в страната идва от вятър и слънчева енергия, което много хора смятат за скъпа инвестиция.

Сега Обединеното кралство има най-голямата офшорна вятърна индустрия в света, както и най-голямата единична вятърна централа, завършена край бреговете на Йоркшир миналата година.

В същото време Drax, най-голямата електроцентрала в страната, пое по различен път към възобновяемата енергия.

Заводът, който също е в Йоркшир, произвежда 5% от електроенергията в страната.

Преди десетилетие той беше най-големият потребител на въглища във Великобритания, но премина на пелети от сгъстено дърво.

"Ние тук в Дракс решихме, че въглищата вече не са бъдещето", обяснява Уил Гардинер, изпълнителен директор на енергийната група.

"Това беше мащабно начинание и след това резултатът от всичко това е, че намалихме емисиите си на CO2 от повече от 20 милиона тона годишно до почти нула."

Той казва, че сега предприятието използва седем милиона тона пелети, добивани от търговски гори в САЩ годишно, и казва, че Drax ще премахне въглищата изцяло до март следващата година.

И не само въглищата са на заден план заради възобновяемите източници.

Досега тази година възобновяемите енергийни източници генерираха повече енергия от всички изкопаеми горива взети заедно.

Възобновяемите енергийни източници са отговорни за 37% от електроенергията, доставена в мрежата срещу 35% за изкопаемите горива.

„Досега тази година възобновяемите енергийни източници са генерирали повече електроенергия от изкопаемите горива и това никога не се е случвало досега“, казва д-р Саймън Евънс.

Първият ден, когато възобновяемата енергия е генерирала повече енергия от изкопаеми горива е през декември 2016 г.

Преди тази година е имало общо 154 дни, когато комбинираната мощност, създадена от възобновяеми източници, надвишава енергията от изкопаеми горива.

Спадът в ролята на изкопаемите горива като цяло и въглищата в частност изглежда ще продължи.

Останалите три централи за въглища във Великобритания ще бъдат закрити до пет години.

Тогава горивото, което предизвика индустриалната революция тук във Великобритания преди почти два века, ще бъде нещо от миналото.