Цели класове бяха поставени под карантина. Причината е ученици, дали полижителна проба за COVID-19. Учениците се тестват за коронавирус веднъж в месеца. Сумата се поема от държавата в държавните училища и от родителите в частните. Ако открият положителен случай, учениците от класа отиват под карантина, а ако открият в няколко класа, цялото училище се затваря временно. Това се случва от тази седмица в Испания, където вече близо 10 дни 8 милиона ученици посещават занятия.

Страната е една от водещите в Европа по брой заразени от коронавирус. Учениците ходят на училище с маска, на входа се измерва тяхната температура и им се дава дезинфектант.  

"Коронавирусът е ужасен за децата заради носенето на тези маски цял ден", споделя родител на дете там пред GLAS.bg

"Аз вярвам, че коронавирусът не съществува, но е ужасно да стоиш цял ден с маска и е много глупаво. Това е моето мнение", казва друга майка. 

Правилата са изключително строги. В една класна стая не се допускат повече от 15 деца, а различните класове пристигат в уличище по различно време. Стаите трябва да се проветряват редовно, местата на децата за хранене са едни и същи.  

Ръцете трябва да се мият 5 пъти на ден. Маските са задължителни дори на улицата. 

Предвидени са санкции за родителите, които не искат да пускат децата си на училище. Наказанието е глоба или затвор от 3 до 6 месеца.