Всички магазини, с изключение на хранителните и аптеките, се затварят в Италия заради риска от разпространение на коронавируса, обяви премиерът на страната Джузепе Конте.

„Много ценя вашите усилия. Но дойде момент да направя следващата крачка. Закриваме цялата търговска дейност, магазините, с изключение на хранителните стоки и аптеките“, обяви Конте.

Той обяви затварянето на всички ресторанти и барове в цялата страна. Възможна е доставка за дома. В същото време услугите за обществен транспорт и редица основни услуги остават гарантирани, включително работата на банките и застрахователните компании.

„Заводите остават отворени с всички предпазни мерки. Дейностите на селскостопанската индустрия са гарантирани“, добави премиерът. Той призова работодателите да изпращат служители на ваканции и да организират работа от разстояние, както и в близки отдели на компании, в които няма критична нужда. „Не е нужно да чакате веднага за намаляване на броя на инфекциите, дори и да продължат, не се отчайвайте, усилията ви със сигурност ще доведат до резултат, трябва ви само малко време“, каза Конте.

От 10 март в Италия вече са в сила строги карантинни мерки, включително забрана за движение на населението без основателна причина. Преди това ресторантите и баровете можеха да работят от 06:00 до 18:00 ч. При спазване на задължителното разстояние за безопасност (поне един метър) между клиентите. По-рано беше обявено затварянето на всички развлекателни съоръжения, фитнес зали и басейни, културни институции, училища и университети. Много магазини и заведения за хранене в Северна Италия, където коронавирусните инфекции са най-чести, обявиха, че затварят по собствено решение. Улиците и площадите на италианските градове бяха празни, броят на пътниците в обществения транспорт намаля с 50% до 80%. Салоните на влаковете и самолетите са празни. Достъпът до площад „Свети Петър“ е затворен и папата провежда традиционните неделни проповеди и колективни аудиенции в ефира на интернет сайтове и телевизия.

Първото местно огнище в Италия е открито на 21 февруари. По последни данни над 800 души са станали жертва на причинената от вируса болест и нейните странични ефекти в страната. В момента повече от 10 хиляди души са заразени в Италия, повече от 12 хиляди случая на инфекция са открити от избухването в Италия, 1045 души са излекувани.