Студено посрещане от десетки медици усети премиерът на Белгия Софи Уилмес. Служителите на брюкселската болница „Сен Пиер“ обърнаха гръб на при пристигането на официалния кортеж.

Сцената се разиграва този уикенд при неофициалното посещение на премиера в брюкселската болница „Сен Пиер“, която е в предните редици на борбата срещу коронавируса.

Целта на персонала е да демонстрира протеста си срещу здравната политика на правителството, предават местните медии.

Според медиците проблемите в сферата са много – от недостатъчното финансиране до липсата на уважение към техния труд. Искрата на настоящото недоволство пламва след два указа от началото на месеца. Един от тях предвижда наемането на неквалифициран персонал в помощ на болниците.

Посланието – разбрано

Белгийският премиер даде знак, че е разбрала посланието. Софи Уилмес заяви, че е разговаряла в продължение на 40 минути с представители на болницата.

„Санитарната ситуация, предпазните средства, психологическата натовареност, оценяването на професията, финансирането на здравните услуги – не сме избегнали никоя от тези теми“, написа тя в „Туитър“.

Белгия – сред най-засегнатите от COVID-19

Белгия е една от най-тежко засегнатите от COVID-19 европейски държави. При население от 11,5 милиона души по последни данни там са регистрирани 55 559 заразени и 9080 починали. Статистиката за проследяването на случаите в страната обаче се смята за една от най-прецизните в света, отбелязва френското издание „Ла Депеш“, цитирани от бТВ.

От днес в Белгия частично отварят училищата, а пазарите, музеите и зоологическите градини също могат да заработят.