Тежки кадри бяха разпространени в италианските медии от град Бергамо. Италианците осъмнаха с потресаващите картини на военни камиони, които по тъмно изнесоха ковчези на починали в Бергамо към крематориуми в други 11 града. Местният крематориум работи на пълен капацитет, но не може да поеме повече от 24 трупа на денонощие. И ще има още такива зловещи и мълчаливи колони, тъй като в църквите на най-ударения от епидемията град Бергамо продължават да се пълнят с редици от ковчези. Хора, отишли си без да могат да се сбогуват с близките си, за да не ги заразяват.

В Бергамо бяха изпратени десетки военни превозни средства, за да изнесат труповете на починали от коронавируса към други точки на страната. Крематориумите в северния италиански град не могат да се справят сами, макар че работят денонощно.

Италия ще удължи карантината, предупреди очаквано премиерът Джузепе Конте днес, ден след като броят на починалите от COVID-19 за един ден задмина китайската статистика.

Броят на починалите от коронавируса на Апенините, 2978 до момента, е на път да задмине този на жертвите на 11 септември. Заразените в Европа са повече от тези в Китай. Около една трета от заразените в Италия са медицинските лица, които се борят на фронтовата линия. 14 363 са пациентите в болница. Оздравели са 4025.

За една нощ починаха 475 – рекорд в сравнение с най-черните статистики по време на епидемията в Китай.

Времето за песните отстъпва място на скръбта и мълчанието. Клиповете с пеещите на балконите италианци са сякаш от отдавна отминали времена.

“Време е да спрем да пеем по балконите и да замълчим в знак на национален траур за отишлите си от коварната болест. Ще пеем, когато има добри новини” е новата флашмоб инициатива днес.

Италианските власти се надяват карантината да даде резултат и да забави покачването на “линията на смъртта” не по-рано от няколко дни, но дори и тенденцията да се обърне, карантината ще се удължи с около месец, отбелязва euractiv.bg. Факт е, че кривата на разпространението на болестта и на увеличаването на жертвите върви стръмно нагоре.