В старчески дом в испанския град Лагартера избухна огнище на коронавирусна инфекция няколко дни след получаване на първата доза ваксина Pfizer. 78 души са се заразили.

Според агенция EFE, всички възрастни хора, живеещи в дома, са получили първата доза от лекарството на 13 януари. Първите симптоми на инфекция се появили при няколко пациенти на шестия ден след ваксинацията, до края на януари броят на случаите се увеличил до 78 души - всички с изключение на един от възрастните, обитаващи дома.

Симптоми на коронавирус са започнали да показват и работници в дома за стари хора. От понеделник, 1 февруари, четирима пациенти са хоспитализирани, останалите се лекуват дистанционно. Седем души вече са починали от усложнения поради болестта.

Припомняме, по-рано коронавирусът беше открит при 79 лекари от вилнюската клиника Сантара, които преди това получиха първата доза от ваксината Pfizer. Според ръководителя на центъра за инфекциозни болести в клиниката професор Лигита Янчориене, болестта на лекарите не е свързана с ваксинацията. Тя предположи, че заразените вече са имали вируса по време на ваксинацията.