В Испания улиците се изпълниха с хора, след като паднаха забраните за излизане. След 49 дни под една от най-строгите карантини в света, испанците получиха разрешение да тренират на открито.

Хиляди тичащи и колоездачи изпълниха крайбрежните улици на Барселона. Подобна беше картината и в други градове. Отпадането на ограниченията не е пълно. Пълнолетните имат право да правят упражнения на открито от 6 до 10 сутринта и от 8 до 11 вечерта. Останалото време е запазено за децата и за най-възрастните.

Франция удължава извънредното положение до края на юли!

Виенчани бяха нетърпеливи отново да пазаруват и пред магазините се извиха опашки. След като по Великден Австрия отвори магазините с площ до 400 кв. метра, от днес вече работят и големите търговски центрове, салоните за красота и фризьорските салони. Остава задължително спазването на дистанция и носенето на маски.

Търговските улици във Виена се оживиха както е обичайно в нормални съботни дни. Повечето търговци са обявили намаления и очакват многобройна клиентела, предлагайки дезинфекциращ гел на входа. 

Отварянето на търговските обекти, в съчетание с официалната отмяна от вчера на ограниченията за излизане от домовете, доведе до голям наплив на посетители, невиждан в търговските зони от спирането на работата им в средата на март.

Първата вълна на отваряне на магазините с площ до 400 квадратни метра, както и магазините за строителни материали, градински и стайни растения след католическия Великден (на 12 май - бел. р.) доведе до много слабо засилване на потреблението. Според проучване на института за изследване на СМП (KMU Forschung Austria), активността се е задържала на равнище 70 до 90 процента под обичайната.