Канцлерът Ангела Меркелкритикува дискусиите за по-нататъшно облекчаване на ограниченията в борбата с коронавируса. На конференцията на президиума на ХДС в понеделник Меркел даде да се разбере колко е недоволна от факта, че предупредителното съобщение за смекчаване в някои федерални щати доведе до безотговорни действия, което значително увеличава риска от рецидив.

Меркел заяви, че е много загрижена, че тенденцията към намаляване на броя на заразените хора ще бъде обърната, тъй като някои федерални щати не се съобразиха с нейните препоръки.

Според участниците в конференцията канцлерът се позова на преговорите между федералното правителство и федералните провинции, насрочени за 30 април. Тогава ще бъдат обсъдени допълнителни действия по отношение на облекчаването на карантинните мерки.

Премиерът на Хесен и заместник-председателят на ХДС Волкер Буфьер, както и заместник-председателят на ХДС Юлия Клекнер разкритикува действията на Рейнланд-Пфалц, където от тази седмица се отварят зоологически градини и търговски центрове, съобщи bild. Правителството на провинцията също допусна провеждането на развлекателни събития.

Припомняме, федералното правителство и правителствата на провинции се съгласиха, че от вчера в Германия могат да се отворят малки и средни предприятия с площ до 800 квадратни метра. Строгите правила за разстояние ще останат валидни до 3 май.

Критиката за целесъобразност на карантинните мерки нараства. Федералният конституционен съд постанови, че карантинните мерки ограничават свободата на жителите на Германия и разреши провеждането на демонстрации и услуги.

Превод: Glas.bg