Миналия уикенд в италианския град Павия млад мъж прегърна любимата си насред улицата. Въпреки факта, че и двамата са носили защитни маски, полицията го глоби с 400 евро.

Според местния вестник La Provincia Pavese, сгодените не са спазили правилата за социално разстояние, затова към тях се приближили полицаи, които патрулирали в района. Служителите на реда ги попитали дали младите хора живеят заедно, на което мъжът дал отрицателен отговор.

В резултат: тази прегръдка станала за италианеца може би най-скъпата в живота му. В крайна сметка патрулните служители не се ограничили с обикновено предупреждение, а издали глоба от 400 евро за пренебрегване на карантинните ограничения.

Причината: тези двойки, които не живеят в едно и също домакинство, трябва да стоят на разстояние най-малко 1,5 метра. Единственият плюс в тази ситуация: ако мъж изплати глобата в рамките на 30 дни, вместо 400 евро, той ще трябва да плати „само“ 280 евро.

След избухването на коронавирус в Италия, правителството въведе строги ограничителни мерки. Освен всичко друго, в момента на италианците е забранено да се приближават твърде много, дори ако са приятели, от тях се изисква също да носят защитни маски на обществени места.

Затова патрулните служители всеки път проверяват дали гражданите спазват действащите правила и дали онези двойки, които вървят по улицата, държащи се за ръце, или които седят един до друг на пейка, живеят на едно и също място.