През нощта на 2 август 20-годишният Леон М. шофирал с брат си по автобана A20 близо до Висмар, Германия, когато забелязал ужасна катастрофа. Той се втурнал да помогне на шофьора, когато го видял да излиза от колата с бутилка в ръка.

Леон разказа за видяното на местопроизшествието пред bild.de: „Изтичах до BMW-то. В този момент шофьорът слезе от колата. Той държеше бутилка в ръката си и крещеше: "Колата ми, колата ми!" Попитах дали мога да помогна, той залитна и каза на заплетен език: „Изобщо не ме интересува. Интересува ме само моята кола."

Леон М. (вдясно) показва мястото на инцидента Снимка: Wolf Lux

Скоро стана ясно, че BMW-то е управлявано от 28-годишния Кристофър Р. През нощта, в състояние на силно алкохолно опиянение, той се движи по аутобана със скорост 200 км/ч и се врязва в автомобил „Шкода”. В колата са били 19-годишната Ванеса В., нейният 19-годишен приятел и 45-годишният му баща. Момичето и мъжът са убити. Кристофър е диагностициран с 2,1 ppm алкохол в кръвта си.

Когато на мястото пристигнали лекари и служители на реда, Леон се отдалечил от жертвите, отишъл до колата и видял, че шофьорът на BMW-то стои до багажника си и отваря нова бутилка с питие. Леон казва, че в багажника на Кристофър имало само алкохол. Полицията взела бутилката от мъжа и го задържала.

Днес разследващите потвърдиха, че в багажника на BMW-то има бира и други алкохолни напитки.

По-късно стана известно, че един час преди инцидента, служителите на реда вече са спирали Кристофър, който се движел по магистралата, криволичейки от едно платно в друго. По време на теста той твърдял, че не е пил алкохол и отказал да се подложи на дрегера. Полицаите проверили въздуха в кабината на колата му, не намерили следи от алкохол в нея и позволили на мъжа да си продължи пътя.

Час след проверката Кристофър провокира ужасната катастрофа, при която загинаха двама души. Той все още е на свобода, освен това още не е разпитван.

Кристофър Р., 28 г. 

Известно е също, че смартфонът на починалото момиче е изчезнал от местопроизшествието. Може би е откраднат от един от свидетелите на произшествието, който постоянно идвал да огледа местопроизшествието.

Прокуратурата започна разследване срещу няколко свидетели на инцидента за неоказване на помощ, както и срещу водача на BMW-то, който е обвинен в убийство по непредпазливост. Също така беше образувано дело срещу полицаите, които позволили на пияния шофьор да продължи да шофира.

Превод: Glas.bg