Четири специално обучени кучета ще бъдат "разпределени" на летище Хелзинки. Тяхната отговорна задача ще бъде да откриват носители на COVID-19. Животните са част от пилотен проект.

Изследователи от Хелзинския университет, публикуваха статия, в която се засвидетелства умението на четириногите да засичат с изключителна точност вирусоносители.

Процентът успеваемост се движи от 94 до 100 пункта в зависимост от кучето. Този метод позволява откриване на носители дори на по-малко количество на вируса от стандартния ПСР тест, а и процесъте е значително по-бърз.

Тестването на пътници и летищен персонал ще бъде на доброволни начала. За да се избегне пряк досег с кучето и да се намали риска за хора с алергия, ще се взема отделна проба.

От тестваните ще се взема лепенка с проба от кожата, която ще се слага в контейнер и ще се носи в близко помещение, където ще бъдат кучето и неговия треньор. Ако резултатът е положителен, лицето ще бъде насочено към Хелзинската университетска болница, където ще бъдат взети необходимите мерки.

Благодарение на отличното си обоняние, четириногите много бързо могат да бъдат обучени да откриват COVD-19 при хора. Тренировката за тази отговорна задача може да отнеме едва няколко часа, пише "Евронюз".

Изследователите смятат, че ако пилотния проект е успешен, обучени кучета може да бъдат разположени на ключови места, като домове за възрастни, гранични пунктове и др. Също може да помогнат за по-бързото тестване на персонала в медицинския сектор, както и да се избегне ненужна карантина.

Според специалистите рискът за кучетата е минимален.