Малко андалусийско градче с древна история, чието население е основно от хора на възраст над 65 години намери начин да се предпази от COVID-19.

Ако си мислите, че едно подобно място би било опустошено от пандемията с коронавируса, грешите. Причината е, че местният кмет на Захара де ла Сиера е решил да използва една средновековна техника против обсада, за да опази съгражданите си от болестта.

Маври и християни са нападали Захара многократно през “Тъмните векове“, като чак през 1812 г. французите успяват да превземат селището, но не и без да дадат огромни жертви.

Причината се крие в това, че сградите се намират на върха на хълм, свободният достъп лесно се ограничава до едно-единствено място, а в града има крепост, която пази населението при инвазия.

На 14 март в Испания бе обявено извънредно положение, след като стана ясно, че пандемията ще удари с пълна сила страната, а още същия ден младият кмет на града Сантиаго Галван предприема възможно най-строгите мерки, които му позволява закона.

Той затваря всички входове на града, като поставя само един контролно-пропускателен пункт, през който да се осигуряват запаси, но при “драконовски мерки“ за дезинфекция и безопасност.

И ето, че три седмици по-късно нямат нито един регистриран случай на болен от COVID-19 в градчето, въпреки че ежедневно загиват стотици в цялата страна.

В близките градове и села не се радват на подобна съдба, като дори вече има няколко десетки загинали от болестта само на няколко километра от Захара де ла Сера.

Въпреки строгия контрол на управата, местните жители почти единодушно одобряват мерките за безопасност.

“Няма нито една кола, която влиза в града без да се дезинфекцира“, казва кметът Галван пред CNN.

Всеки понеделник се организира група от санитари, които обхождат всичките 74 кв. км. на Захава, за да пръскат улиците с дезинфектанти, като не пропускат дори верандите на къщите, пише Блиц.

Хранителният магазин в селището е наело две жени, които да извършват доставки по домовете, за да помогнат на хората в опита им да останат у дома по време на кризата. Самите те дори признават, че реакцията на хората е “невероятна“ и ежедневно списъците с покупки се увеличават.

Полагат се и всички необходими грижи за възрастните хора, които отдавна е ясно, че са най-уязвимата група. Старческият дом в града приютява повече от 30 души, като всички техни нужди се покриват, както обичайно.

Любопитно решение за по-младите е намерено в две оборудвани коли със светлини и музика, които обикалят улиците, за да предлагат забавление за най-младите, които се принудени да стоят по домовете си, въпреки хубавото пролетно време навън.

Но, както по целия свят, частният бизнес страда по време на извънредното положение. Затова градоначалникът е организирал местен фонд за подкрепа на малките предприятия.

Целта е да се покриват разходите им за електричество и вода. В Захава има 19 ресторанта, които разчитат на туризма, но в момента преживяват благодарение на солидарността на околните.

Сантиаго Галван признава все пак, че, ако ситуацията продължи още дълго, тогава няма как да не поиска помощ от Мадрид, защото, въпреки задругата, която цари в града му, няма как бюджетът на хората да не се изтощи.

Той все пак се надява, че правителството ще се вслуша в критиците и ще предприеме мерки, за възобновяване на икономиката.