В Испания клъстъри на заразата от COVID-19 се оказаха старческите домове. Ситуацията там е толкова тежка, че армията открива изоставени възрастни хора, със съмнения за коронавирус. Някои от тях вече са починали в леглата си. Държавата вече е започнала разследване, съобщават от Министерството на отбраната, цитирани от BBC.

Армията бе активизирана, за да помогне в борбата с COVID-19, най-вече в старческите домове в Испания. Страната е една от най-засегнатите европейски държави от пандемията. В домовете обаче войниците се натъкват на страшна гледка - възрастни хора били изоставени по стаите, някои от тях били починали.

"Армията, по време на някои посещения, намери възрастни хора, които бяха напълно изоставени, някои дори бяха умрели в леглата си", каза министърът на отбраната на Испания Маргарет Роблес пред телевизия Telecinco. Тя бе категорична, че правителството "ще е стриктно и безкомпромисно към начина, по който се полагат грижи за възрастните хора".

Според реда в Испания, телата на починалите в старческите домове се прибират от погребални агенции, но заради пандемията са нужни екипи със специална екипировка, за това някои тела престояват в домовете повече от 24 часа. А само за ден в страната починаха 462-ма души, а общо загиналите заради COVID-19 са 2182.

Високата смъртност принуди властите в Мадрид да използват ледената пързалка The Palacio de Hielo за съхранение на трупове. Там телата ще се съхраняват, докато препълнените погребални агенции освободят място, за да ги поемат. Ледената пързалка не е далеч от комплекса, който е пригоден за болница, в която се лекуват болните от коронавирус.