Ваксината срещу коронавирус, разработвана от Университета в Оксфорд и фирмата AstraZeneca, за която Европейската комисия е сключила договор за доставка на 300 млн. дози, "действа идеално" и изгражда силен имунитет. Това се казва в медицинско проучване, цитирано от "Сън".

Екипът от престижния университет води в надпреварата за създаване на сигурна ваксина срещу вируса.

В момента тестовете на препарата са във фаза 3, когато той се инжектира на хиляди доброволци. При успешно приключване на тази фаза следва одобряването й за масово прилагане, последен етап от разработката.

Досега препаратът премина успешно предишните фази – предклинична (ваксината се тества върху опитни животни), първа фаза (ваксината се инжектира на малка група хора) и втора фаза (ваксината се инжектира на стотици доброволци).

В тази връзка проф. Джонатан Ван-Там, заместник на главния медицински инспектор на Великобритания, обяви пред парламента, че здравната служба на Обединеното кралство се подготвя за пускането на ваксината на AstraZeneca за населението малко след Коледа.

По-ранните тестове показаха, че препаратът успешно и безопасно задейства имунен отговор в организма на доброволците.

Обикновено във ваксините се използва отслабен вирус или малки количества от него, но новаторският препарат, разработван в Оксфорд, предизвиква организма сам да създаде известно количество от вируса. Изследователите в Университета в Бристъл считат, че тази нова техника действа успешно срещу коронавируса.

По тази причина имунната система на ваксинирания е подготвена да разпознае вируса на заболяването и да се пребори с него без пациентът да се разболява.

Сара Гилбърт, която ръководи тестовете на ваксината в Университета в Оксфорд, коментира: "Проучването потвърждава, че големи количества от протеина на шиповете на коронавируса се произвеждат с голяма точност, и това обяснява успеха на ваксината в стимулирането от нея на силна имунна реакция".

В момента в третата фаза от пробите ваксината е инжектирана на 18 000 доброволци в САЩ, Великобритания, Бразилия и ЮАР. Тя се вкарва в организма в две дози.

Предполага се, че страните от Европейския съюз ще получат тази ваксина между декември 2020 и юни 2021 г., като разпределението ще е според твърд процент от населението.

В момента по света 48 различни ваксини срещу коронавирус преминават клинични тестове, 11 от тях са във финалната им фаза.

Експертите са убедени, че ваксина скоро ще има, и то не само една, но на каква цена?