Протестиращите на в Англия свалиха бронзова статуя на прословутия търговец на роби в неделя и я завлякоха в пристанището на Бристол на фона на наздравици, според съобщенията.

 Статуята на Едуард Колстън, виден търговец на роби от 17-ти век, който е стоял близо до Плаващото пристанище от 1895 г., е свален от протестиращи с въжета, след което е потопен във водата, тъй като хиляди демонстранти заляха Бристол за втори пореден ден.

 Видео, публикувано в Twitter, показва статуята, която се спуска от пиедестала си, докато протестиращите празнуват и танцуват около нея.

 Един демонстрант беше забелязан да коленичи на шията на статуята, след като удари земята, имитирайки коляното, поставено на врата на Джордж Флойд, който умря, докато беше прикован от полицията в Минеаполис на 25 май и предизвика протести по целия свят срещу полицейската бруталност.

 Колстън, който почина през 1721 г., беше успешен търговец в Бристол, когато беше важно пристанище за търговия с роби.

 Той беше смятан за важна фигура в растежа на града, но все по-често се разглежда като противоречива фигура и символ на растежа на робството и расовата нетърпимост, каза Бристол Лайв.

 Около 10 000 демонстранти се събраха в града в Южна Англия, който е на около 120 мили западно от Лондон, през уикенда, държейки надписи „Black Lives Matter“ и скандирайки „Не мога да дишам“ - молба на Флойд, докато той беше прикован от полицията.

 Протести, предизвикани от смъртта на Флойд, избухнаха в десетки градове на пет континента извън САЩ, където националните протести влязоха в 13-ия си ден в неделя.