България няма да затваря ски курортите си въпреки призива на германския канцлер Ангела Меркел те да не работят до 10 януари 2021 г. Това става ясно от съобщение на Министерството на туризма.

Германия обяви, че ще се опита да убеди партньорите си в Европа да не отварят ски курортите до началото на януари. Целта е да не се повтори ситуацията с австрийския курорт Ишгъл, превърнал се в едно от първите огнища на заразата заради бавна реакция и търговски интереси.

Австрия веднага реагира на призива на Меркел и заяви, че не е съгласна с общоевропейско отлагане на ски сезона за след Коледа и Нова година. В Швейцария курортите са отворени и работят вече, а Франция обяви, че те ще останат затворени до края на годината. Към момента единствено Италия подкрепя предложението на Меркел, но предупреди, че трябва да има единно  европейско решение по въпроса.

"Заявявам го открито, че няма да е лесно, но ще се опитаме", заяви Меркел след продължили близо 7 часа преговори с премиерите на федералните провинции за това как да бъдат удължени противоепидемичните мерки в страната.

 В заявлението на федералното правителство и лидерите на 16-те провинции се казва, че са се споразумели "да работят на европейско ниво да не се позволява ски туризъм до 10 януари".

Банско, Боровец и Пампорово са с високо ниво на сигурност срещу Covid-19, предава Медиапул.

Българските ски курорти Банско, Боровец и Пампорово вече работят, след проверка от вицепремиера и министър на туризма Марияна  Николова  за готовността им да посрещат туристи. Инспекцията показа, че българските хотели имат високо ниво на сигурност и безопасност, а куротите са готови за предстоящият ски сезон.

От ресорното министерство напомнят, че още на 21 октомври 2020 г. със заповед на министъра на туризма са въведени единни правила за противоепидемични и санитарни мерки в курортите по повод предстоящия зимен сезон 2020/2021 г. Целта е всички туристически места да имат еднакви практики, с които да се гарантират здравето и безопасността на туристите, а България да защити статута си на здравословна и сигурна дестинация, посочват от Министерството на туризма.

Мерките обхващат дейността на кабинковите въжени линии, седалковите лифтове и влекове. Туристите задължително трябва да покриват носа и устата си с маска или друго предпазно средство при престой в кабината и на лифт станциите. Броят на пътуващите в закритите лифтови съоръжения може да бъде ограничаван по преценка на оператора. Кабините ще се дезинфекцират по график, а в ски гардеробите е въведена специална организация за дистанция и дезинфекция. Групите в ски училищата няма да са повече от 10 души.

"Към днешна дата категорично можем да твърдим, че ски курортите Боровец, Банско и Пампорово отговарят на поставените изисквания в резултат на направените от тяхна страна сериозни инвестиции. Проверките от страна на Министерството на туризма потвърждават високото ниво на безопасност и сигурност в зимните комплекси", се казва в съобщение на Министерството на туризма.

В него е посочено още, че в тази безпрецедентна ситуация, водещо в работата на вицепремиера Марияна Николова и на екипа на Министерството на туризма е опазването на човешкия живот и здраве и затова няма да бъдат допуснати компромиси с противоепидемичните мерки.

Както и през летния сезон, така и през зимния България ще разчита основно на вътрешен туризъм, както и на гости от съседните балкански страни. Германските туристи, които практикуват зимни спортове в България, по принцип са малко на брой, а през настоящия сезон са анулирани всички чартърни програми оттам.