Турските въздушни удари поразиха кюрдски военни цели в северен Ирак, съобщи министерството на отбраната на Анкара.

"Девет терористи са неутрализирани" в районите Хакурк и Хафта, пише ведомството в Twitter.

И късно в понеделник е имало удари по северния иракски регион Гара, където "бяха неутрализирани трима терористи".

Министерството твърди, че ударите са част от редовни нападения срещу кюрдските бойци в Ирак и не са свързани с планираните операции срещу кюрдските сили в Северна Сирия.

Турция започна наземна офанзивна и бомбардировъчна кампания срещу забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) в Ирак миналия май.

ПКК, която води въоръжена борба в Турция от 1984 г., има бази в Северен Ирак. ПКК е в черния списък на терористичните организации на Анкара и нейните западни съюзници.

Още вчера Турция увеличи броя на военните си по границата и със Сирия, след като президентът Реджеп Ердоган заплаши да започне военна операция в района срещу подкрепяните от САЩ сирийски кюрдски милиции.

Броят на турските военни патрули с бронирани машини се е увеличил в граничния град Акчакале, съобщи агенция DHA. Девет бронирани машини и автобус с военни е пристигнал в града.

В събота турският президент поднови заплахата си да започне наземна и въздушна офанзива срещу Кюрдските отряди за самозащита, които Анкара определя като терористична група.

Той заяви, че подготовката е завършена и предупреди, че операцията може да започне много скоро.