Напрежението между Анкара и Атина нараства след спора за експлоатацията на енергийни ресурси в Източното Средиземноморие, съобщи Ройтерс.

Съюзничките в НАТО Турция и Гърция имат припокриващи се претенции към залежите на въглеводороди в региона.

Гърция казва, че турският сеизмографски кораб "Оруч Реис" работи незаконно във води, които попадат в гръцкия континентален шелф.

Турция обаче отхвърля тези обвинения, а президентът Реджеп Тайип Ердоган предупреди за "висока цена", ако турският корабэбъде нападнат и намекна, че вече има такъв инцидент, цитира думите му AFP.

Според него разпалването на напрежение в източното Средиземноморие се дължи на гръцкия манталитет.

"Ние обявихме официално лицензите за проучване в този район и те станаха известни на цял свят. Те ще продължат до 23 август. Турция не търси нито излишни приключения, нито излишни напрежения. Но реакциите на гръцката страна са недоброжелателни. Тези, които нападат моите братя в Западна Тракия, ще дадат сметка за това пред международните институции. Предупреждавам и ЕС. Искаме справедливост, наш дълг е да защитаваме родствениците си. Няма никаква логика в претенциите на Гърция за юрисдикция върху остров Мейс /Кастелоризо-б.а/, който е на 580 километра от гръцкия континент, и само на 2 км от турските брегове", посочи Ердоган.

По думите на турския президент фактът, че Турция води активна и решителна външна политика, безпокои някои.

"Ние потърсихме решение на проблемите с Гърция на дипломатическата маса. Искам специално да подчертая следната истина - ние нямаме претенции към ничия собственост, но също няма да допуснем да ни отнемат нашето право. Всички опити за отстраняване на Турция и на кипърските турци нямат никакъв шанс за успех", настоя Ердоган.