Всеки, който влиза в Турция, от юни ще бъде тестван за коронавирус и ще трябва да заяви на властите къде може да бъде открит, съобщи министърът на културата и туризма Мехмед Ерсой в интервю за в. „Хюриет“. Тестването ще започне в началото на другия месец.

Тази практика ще заработи на граничен пункт Капъкуле, за влизащите от ГКПП Капитан Андреево, и на турско-гръцкия пункт – „Ипсала“, за идващите от Гърция, информира още той в интервюто.

Тестовете ще се провеждат преди паспортния контрол и ще отнемат 2-3 минути. Резултатите от тях ще са готови за 5-6 часа. Пристигащите в Турция ще са длъжни да посочват къде могат да бъдат открити при нужда. Проби ще се вземат и на летищата в южната ни съседка.

Системата „ол инклузив“ не се отменя, но сервирането ще бъде по различен начин, уточни турският министър на културата и туризма. По думите на Мехмед Нури Ерсой клиентите няма да вземат сами желаните от тях храни, а ще ги посочват на персонала в хотелите, който ще сервира поисканото.

Припомняме, още преди две години Турция обмисляше да се откаже от любимата на туристите система ол инклузив. Собствениците на хотели и заведения се оплакваха, че тя не им е изгодна и доходите само падат. В страната даже смятаха, че системата ол инклузив отдавна е остаряла, че тя убива автентичността на страната и пречи на туристите да опознаят местната култура и националната кухня.

Ще се превърне ли коронавирусът в убиец на легендарния ол инклузив?